Indijska inflacija 8,3 posto

Inflacija u Indiji ubrzala je u veljači na neugodnih 8,3 posto, pri čemu solidan rast proizvodnje i izvoza nije uspio zaustaviti odljev stranih ulaganja iz trećeg po veličini azijskog gospodarstva.

 

Podaci o inflaciji koje je u ponedjeljak objavila vlada premašili su očekivanja i sugeriraju mogućnost da središnja banka na sastanku krajem tjedna ponovno podigne kamatne stope. Vlada je ujedno revidirala podatak o inflaciji u prosincu, na 9,4 posto, s prethodno procijenjenih 8,4 posto. Rast cijena hrane usporio je u veljači ali su cijene industrijskih prozivoda skočile 1,3 posto u odnosu na siječanj.

Izvoz industrijskih proizvoda poskočio je u veljači na godišnjoj razini za 49,8 posto a industrijska proizvodnja porasla je u siječnju za 3,7 posto. Usprkos tome inozemni ulagači i dalje povlače kapital iz Indije i u tekućoj su godini već povukli 2,1 milijardu dolara. Monetarne vlasti azijskih zemalja bore se s visokom inflacijom, a Indija spada među zemlje koje su najagresivnije podizale kamatne stope. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox