Industrijska proizvodnja pala za 3,8 posto

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u svibnju pala za 3,8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je manji pad nego mjesec dana prije i manji nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je, prema desezoniziranim podacima, industrijska proizvodnja u svibnju porasla za 2,6 posto u odnosu na travanj, dok je u odnosu na svibanj prošle godine pala za 3,8 posto.

To je manji pad nego što se očekivalo, s obzirom da je pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo u prosjeku da je u svibnju industrijska proizvodnja pala za 5,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Industrijska proizvodnja pala je već peti mjesec zaredom, no pad u svibnju znatno je manji nego u travnju, kada je iznosio 9,4 posto.

Industrijska je proizvodnja i u svibnju nastavila negativan trend godišnjih promjena, no nešto slabijim intenzitetom. Uz slabu domaću potražnju, na industrijsku su se proizvodnju dodatno negativno odrazila nepovoljna kretanja u Europskoj uniji, našem najznačajnijem vanjskotrgovinskom partneru, odnosno slabija inozemna potražnja, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na podatke DZS-a. (Hina/sh)

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox