Italija pod pritiskom nakon rasta prinosa na obveznice

 Prinosi na talijanske državne obveznice približili su se u ponedjeljak razinama iz kolovoza, kada je Europska središnja banka (ECB) intervenirala kako bi ojačala tržišta obveznica, signalizirajući obnovljenu zabrinutost da bi problemi u trećem po veličini gospodarstvu eurozone mogli ugroziti cijelu regiju.

 

Italija je sada u žarištu dužničke krize u eurozoni, pa su prinosi na talijanske obveznice s rokom otplate od 10 godina skočili na 6,1 posto, s 5,9 posto zabilježenih prošlog tjedna, pojačavši pritisak na vladu premijera Silvija Berlusconija, čija je gospodarska politika u međuvremenu ponovo izložena žestokoj kritici.

Premija koju ulagači traže kako bi kupili talijanske obveznice umjesto referentnih njemačkih popela se na 4,1 postotni bod, pa čelnici talijanskih banka upozoravaju da bi napetosti na tržištima obveznica mogle ugroziti i šire gospodarstvo.

Na prošlotjednoj aukciji 10-godišnjih obveznica Italija je platila prinose od 6,06 posto, što je najviša razina od uvođenja eura prije više od deset godina. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox