Italija priprema alate za kontrolu nad strateškim kompanijama

Talijanska vlada objavila je kako je pristala da država ubuduće preuzima udjele u strateški važnim tvrtkama kako bi ih zaštitila od preuzimanja izvana. Gdje postoji volje (i pameti), postoji i načina.

Rim je pristao na tu mogućnost nakon što je prošlog tjedna francuski mljekarski div Lactalis postao glavni dioničar talijanskog Parmalata, potpirivši u poslovnim krugovima strah od novih sličnih akvizicija i potaknuvši žestoki odgovor talijanske vlade. Vlada je ovlastila ministarstvo financija da pripremi i aktivira financijske i dokapitalizacijske alate analogne onima u drugim europskim zemljama - stoji u vladinom priopćenju. Svrha je tih alata preuzimanje vlasničkih udjela u tvrtkama od nacionalnog interesa - dodaje se.

Italija je sredinom prošlog tjedna odlučila zaštititi kompanije od inozemnog preuzimanja, usvojivši uredbu i osiguravši Parmalatu dovoljno vremena da eventualno sklopi savez s talijanskim tvrtkama i time spriječi Lactalisovo 'de facto' preuzimanje. Savez bi mogao obuhvatiti banku Intesa-San Paolo i Ferrero, proizvođača Nutelle i Kinder jaja. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox