Italija u krizi: Pad BDP-a za 0,8 posto

 Aktivnosti u talijanskom gospodarstvu smanjile su se u prvom tromjesečju za 0,8 posto, pritisnute padom domaće potražnje, a na godišnjoj razini pale su 1,4 posto, objavio je u ponedjeljak državni statistički ured ISTAT.

Time je ISTAT potvrdio preliminarnu procjenu o padu BDP-a na tromjesečnoj razini, koju je objavio prošlog mjeseca. Ujedno je izmijenio procjenu o padu aktivnosti na godišnjoj razini, budući da je u prvoj procjeni predvidio pad u visini 1,3 posto.

Podaci za četvrto prošlogodišnje tromjesečje također su revidirani, na 0,5-postotni godišnji pad, s prvobitno procijenjenih 0,4 posto, dok je potvrđena procjena o padu na tromjesečnoj razini za 0,7 posto.

Pad aktivnosti za 0,8 posto u prvom tromjesečju označava pad BDP-a treće tromjesečje zaredom, i to po najvećoj stopi od prvog tromjesečja 2009.

Detaljno izvješće pokazuje pad svih glavnih BDP-a, osim državne potrošnje.

Italija je najsporije rastuće gospodarstvo eurozone u posljednjih deset godina, a predviđa se da će u ovoj i idućoj godini nastaviti zaostajati za većinom svojih partnera.

U prvom tromjesečju Njemačka je zabilježila tromjesečji rast aktivnosti od 0,5 posto, dok je Francuska stagnirala. (Hina/sh)

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox