Izazov: Napravi proračun bolje od Šukera

Kako bi građane upoznala s državnim proračunom, Udruga za promicanje prava na pristup informacijama Vjetrenjača uz potporu Hrvatske gospodarske komore napravila je Proračunski kalkulator na stranici www.proracunskikalkulator.com.

Kako piše Večernji list, svi koji posjete navedenu stranicu mogu izraditi vlastitu verziju Državnog proračuna. Klikom miša mogu povećavati i smanjivati proračunske prihode, rashode, stope poreza i doprinosa i vidjeti kako se sve to odražava na njihovu plaću.

Također, posjetitelji stranice, koji odluče kreirati vlastiti proračun moći će vidjeti kako povećanje ili smanjenje neke proračunske stavke utječe na plaće i broj državnih službenika, zaposlenike u javnim službama, izdvajanja za zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

Nije nam cilj kritizirati Vladu RH i Ministarstvo financija, nego želimo da se ljudi preko svoje plaće upoznaju s temeljnim dokumentom ekonomske politike kao što je državni proračun. Naš program prati više od 50 najbitnijih stavki državnog proračuna. Nigdje u svijeti nisam vidio ništa slično, rekao je Marko Rakar, idejni začetnik ovog projekta.

Virtualni proračun sadrži stavku "Potraži pomoć MMF-a". Ako posjetitelj stranice odabere tu opciju, svi rashodi se smanjuju za 10 posto što odgovara procjenama o zahtijevanom rezanju državne potrošnje, čime bi se proračunski defiticit sa sadašnjih 15,4 milijardi kuna smanjio na 4,2 milijarde kuna, piše Večernji list.

Također, virtualni proračun nudi opciju uvođenja poreza na imovinu. Kada posjetitelj klikne na nju, u proračun odlazi 6,5 milijardi kuna. Svi podaci koji se koriste u virtualnom proračunu dolaze iz službenih izvora, rekao je Rakar. (J.K.)

 

 

 

 

 

 

Izvor: Večernji list, 22. studenoga 2010.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox