Iznenađenje: Neočekivani porast potrošnje u studenome

U studenome prošle godine promet u trgovini na malo porastao je u Hrvatskoj za 1,0 posto na godišnjoj razini, što je manji rast nego mjesec dana prije, ali veći od očekivanja.

Državni zavod za statistiku objavio je prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u studenome nominalno porastao za 4,5, a realno za 1,0 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To predstavlja usporavanje rasta, s obzirom da je u listopadu potrošnja ojačala 1,8 posto. No, to je veći rast nego što se očekivalo.

Stabilizacija

Blagi rast trgovine na malo u studenome znači da je potrošnja dosegnula dno i da se stabilizirala. Zbog potrebe zadovoljavanja osnovnih životnih potreba, ne može se očekivati daljnji pad potrošnje u Hrvatskoj, no skromne realne stope njezina rasta pokazuju da ne može biti niti pokretač gospodarskog rasta, kaže Zrinka Živković-Matijević, direktorica Direkcije za ekonomska istraživanja u Raiffeisenbank Austria.

Kako dodaje, slabost na tržištu rada, relativno visoka zaduženost stanovništva i sve manji raspoloživi realni dohodak čimbenici su koji ograničavaju rast osobne potrošnje, a tako će se nastaviti i u ovoj godini.

Potrošnja može biti tek neutralizator negativnih trendova, ali ne i pokretač gospodarskog rasta. A da bi potrošnja znatnije porasla, preduvjet je oporavak tržišta rada, a za to je, pak, preduvjet jačanje realnog sektora, zaključuje Zrinka Živković-Matijević. U posljednjih 15 mjeseci promet u trgovini na malo porastao je u njih 14. Samo je u ožujku prošle godine pao. (Hina/jk)

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox