Jaki franak i troškovi nagrizli neto dobit Holcima

Najveći proizvođač cementa u svijetu po obujmu prodaje švicarski Holcim izvijestio je o padu neto dobiti i prihoda u drugom tromjesečju zbog jakog švicarskog franka i viših cijena energije i sirovina.

Pod utjecajem jakog franka neto dobit grupe smanjila se za 13 posto na 347 milijuna franaka. Iskazano u lokalnim valutama, blago je porasla, za 0,7 posto. Prihodi su se smanjili za 11 posto na 5,49 milijardi franaka ali su iskazano u lokalnim valutama uvećani gotovo tri posto.

Rezultate je poduprla nastavljena snažna potražnja u Aziji i Južnoj Americi i oporavak u pojedinim dijelovima Europe, ističu u Holcimu. Uteg su pak bili osjetno viši troškovi energije, sirovina i prijevoza, koji su se nadovezali na nepovoljan utjecaj jakog franka. U poduzeću ističu da izglede "nije lako iščitati". Očekuju da će tržišta u nastajanju vjerojatno ostati snažna i da će se oporavak u Europi vjerojatno nastaviti. Nasuprot tome, potražnja u SAD-u ostat će prigušena, procjenjuju u Holcimu.

Za tekuću financijsku godinu Holcim očekuje da će operativna dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije biti blizu prošlogodišnjoj razini. (Hina/jk)

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox