Još loših vijesti: Pada izvoz, raste uvoz

Hrvatska u robnoj razmjeni u prva četiri mjeseca ove godine bilježi pad izvoza, a rast uvoza - izvoz je izraženo u kunama pao za 3,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, uvoz porastao za 2,7 posto, dok je izraženo u eurima izvoz pao za 5 posto, a uvoz porastao za 0,7 posto.

Pokrivenost uvoza izvozom u prva četiri mjeseca iznosi tek 56,4 posto, pokazuju danas objavljeni privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

U prva četiri mjeseca ove godine iz Hrvatske je izvezeno robe u vrijednosti od 22,3 milijarde kuna, što je za 3,1 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok je uvoz istodobno porastao za 2,7 posto, na 39,5 milijardi kuna. Tako je deficit u robnoj razmjeni s inozemstvom iznosio 17,2 milijarde kuna i veći je za 10,1 posto u odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine.

Izraženo u eurima, čiji je tečaj u prva četiri mjeseca porastao za 2 posto, hrvatski je robni izvoz iznosio 2,95 milijardi eura, što je 5 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok je uvoz povećan za 0,7 posto, na 5,2 milijarde eura. Manjak u robnoj razmjeni s inozemstvom iznosi 2,3 milijarde eura, što je u odnosu na prva četiri mjeseca rast za 9,2 posto.

Podaci DZS-a samo za travanj pokazuju da je robni izvoz u četvrtom mjesecu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine pao za čak 20,7 posto, na 727,5 tisuća eura, dok je istodobno uvoz pao za 3 posto, na 1,35 milijardi eura. Pokrivenost uvoza izvozom u travnju je iznosila svega 53,9 posto.

Nekoliko je djelatnosti koje su u prva četiri mjeseca povećale svoj izvoz, primjerice proizvodnja prehrambenih proizvoda s rastom za 17,5 posto, na 223,2 milijuna eura, proizvodnja strojeva i uređaja za 15,8 posto, na 214,5 milijuna eura, proizvodnja električne opreme za 5,1 posto, na 221,5 milijuna eura, ili proizvodnja metala u kojoj je vrijednost izvoza porasla za 21,3 posto, na oko 137 milijuna eura. (Hina/jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox