Jurčić treću godinu zaredom ekonomski analitičar godine

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Hrvatski gospodarstvenici opće stanje gospodarstva u ovoj godini ocjenjuju 'mršavom dvojkom' - s prosječnom ocjenom 2,09, a što se tiče gospodarskog rasta u 2013. uglavnom ne očekuju promjene u odnosu na ovu godinu, istaknuto je na predstavljanju publikacije Privrednog vjesnika "Poslovna očekivanja 2013.".

 

Uz predstavljanje rezultata istraživanja, Privredni vjesnik je dodijelio i nagradu "Goraz Nikić" za najboljeg domaćeg ekonomskog analitičara, a treći put za redom tu je nagradu primio Ljubo Jurčić.

Stanje u gospodarstvu je lošije nego godinu prije, a zabrinjava što taj trend ne jenjava i gospodarstvenici procjenjuju da će se u 2013. povećati pritisak krize, pokazuju rezultati istraživanja u kojem je sudjelovalo 408 tvrtki.

Gospodarstvenici ne očekuju bitne promjene uvjeta poslovanja, većina ih (53 posto) smatra da se likvidnost neće bitno promijeniti, uglavnom ocjenjuju da će porezi i doprinosi ostati isti (44,6 posto), iako su "bombardirani različitim najavama" pa čak trećina njih procjenjuje da bi moglo doći do malog povećanja poreznog opterećenja.

Na upit kako će se oduprijeti krizi, 38,8 posto njih najavljuje da će rješenje potražiti u reorganizaciji poslovanja, a procjenjuju i kako će ulagačka atmosfera biti manje-više na razini ove godine, više od polovice ih očekuje da će povećati izvoz, no povećava se i broj onih koji će smanjivati broj zaposlenika - oko 39 posto ih najavljuje manje zaposlenih.

Komentirajući rezultate istraživanja i govoreći o tomu što Vlada planira učiniti, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić kazao je kako su kritike Vladi usmjerene na to da su reforme spore, a ne da se ne provode, te će ih Vlada stoga nastojati ubrzati. Smatra i kako nisu dobre daljnje najave smanjenja zaposlenosti te najavljuje reforme koje bi trebale pridonijeti fleksibilizaciji rada, a da se pritom ne ugrožava temeljna sigurnosti radnika.

Veliku šansu Grčić vidi u fondovima EU, a ta će se prilika posebno vidjeti 2014. i 2015. godine. Očekujem zaista investicijski bum, što bi moglo dignuti i građevinski sektor, kazao je Grčić i pritom nabrojao kako su po stotinjak milijuna eura vrijedni projekti obnove željezničkih pruga, u odlagališta otpada, vodoopskrbne sustave.

Kao područja na kojima Vlada treba ubrzano raditi, Grčić navodi restrukturiranje javnih poduzeća, jačanje poslovne klime i privatnih investicija, reforme mirovinskog i zdravstvenog sustava, sustava socijalne skrbi, itd.

Privredni vjesnik dodijelio je i nagradu "Gorazd Nikić" za ekonomskog analitičara godine, a među njih pet s najvišim ocjenama - Ljubo Jurčić, Slavko Kulić, Željko Lovrinčević, Damir Novotny i Guste Santini - nagradu je treći put za redom dobio Jurčić. (Hina)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox