Jure Radić za novi aerodrom dobiva 100 milijuna kuna

Idejni i glavni projekt budućeg novog terminala zagrebačkog aerodroma radit će više hrvatskih projektantskih kuća na čelu s tvrtkom IGH. Bez obzira na to tko će graditi Jure Radić dobiva projekt. Ukupan prihod mogao bi biti oko 100 milijuna kuna, piše Jutarnji list.

U pravilima natječaja raspisanog 2008. stoji da će terminal projektirati pobjednici natječaja ili osoba koju pobjednik ovlasti za projektiranje. Pobjednici međunarodnog natječaja su Branko Kincl, Velimir Neidhardt i Jure Radić i za posao projektiranja ovlastili su IGH. Prema cjeniku komore arhitekata nadzor i projektiranje iznose između 6 i 8 posto od ukupne investicije. Dakle u ovom slučaju IGH bio dobio oko 100 milijuna kuna. Međutim poznavatelji situacije na tržištu tvrde da je ipak cijena stvar dogovora s investitorom te da bi s obzirom na krizu projektanti mogli zaraditi 50 i 60 milijuna kuna

Gradnja terminala vrijedna 200 milijuna eura 

Povjerenstvo Ministarstva prometa za izbor koncesionara trebalo bi krajem mjeseca objaviti tko je od ponuđača ušao u drugi krug. Sada je poznato da je u drugom krugu šestero kandidata i s jednim od njih će početkom sljedeće godine biti sklopljen ugovor o koncesiji. Gradnja novog terminala trebala bi početi sljedeće godine, a cijela investicija je vrijedna 200 milijuna eura. Izabrani koncesionar će aerodromom upravljati 30 godina. Teren za novi terminal je određen, a od ukupnog zemljišta potrebno je otkupiti još četiri parcele i to je u postupku. 

Lokacija stajanke za borbene avione na novom terminalu usuglašena je sa Ministarstvom obrane. Visina ponuđenih koncesijskih naknada najvjerojatnije će biti najvažniji kriterij za odabir budućeg koncesionara. Od njega bi se moglo tražiti da odmah uplati 2 milijuna eura, a po svakom putniku u sljedećih 30 godina će uplatiti 50 eurocenta. Državi će morati uplaćivati postotak od bruto prihoda. Prema nekim najavama od koncesionara bi se moglo tražiti da ukoliko godišnje ostvari 20 i više posto dobiti polovicu uplati u državni proračun. (HT)

 

 

Izvor: Jutarnji list, 20. listopada 2011. 
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox