Južni tok Sloveniji donosi prihode od tranzita i konkurentniju cijenu plina

Projekt gradnje ruskog plinovoda Južni tok, koji obuhvaća i Sloveniju, ima za nju veliko gospodarsko, ali i političko značenje, navode slovenski mediji povodom posjeta predsjednika Gazproma Alekseja Millera, koji je u Ljubljani o tome razgovarao s predsjednikom Danilom Tuerkom i premijerom Janezom Janšom.

Potrošnja plina u Europi će se do 2030. godine povećati za 30 posto. Za Sloveniju 25 milijardi kubičnih metara plina u transportu godišnje znači i prihode od tranzita i konkurentniju cijenu plina, navodi u svom komentaru u utorak ljubljansko "Delo", dodajući da nema sumnje kako iz odluke da se gradnja Južnog toka ubrza, a radovi počnu već krajem ove godine, stoji premijer Vladimir Putin.

Južni tok zaobilazi Austriju?

Vodeći slovenski list podsjeća da je Slovenija većinu zemnog plina i do sada dobivala iz Rusije, ali preko Austrije koju će trasa Južnog toka, kako se čini, obići. Zato s Južnim tokom raste važnost strateškog položaja Slovenije na energetskom transportnom putu prema Italiji, slovenske tvrtke mogu računati na poslove prilikom gradnje slovenskog dijela plinovoda čija se vrijednost procjenjuje na milijardu eura, a može računati i na konkurentniju cijenu plina te poslove s Rusijom vezane uz taj energetski program.

Nabucco pokopan?!

Uz to, navodi vodeći slovenski list, čini se da su planovi za alternativni plinovod Nabucco, koji je u zapadnu Europu trebao dovesti velike količine zemnog plina iz Kaspijskog bazena, a koji su preferirali EU i SAD, "vjerojatno u cijelosti pokopani", što bi moglo "omekšati" stajališta Europske unije prema velikom ruskom projektu osiguranja plina za zapadnu Europu mimo Ukrajine, ocjenjuju slovenski mediji.

Prilikom Millerova posjeta Ljubljani potpisan je je i dodatni aneks između Gazproma i slovenske tvrtke Plinovodi. Direktor te slovenske tvrtke Marjan Eberlinc izjavio je za "Delo" da je to zadnje pitanje koje je bilo potrebno riješiti kako bi već za mjesec dana bila osnovana zajednička rusko-slovenska tvrtka koja će upravljati slovenskim dijelom budućeg plinovoda.

Budući da Rusija ubrzava gradnju Južnog toka, može se dogoditi da i Europska komisija omekša svoje ranije stajalište prema kojemu u zajedničkim tvrtkama za upravljanje Gazpromovim plinovodom u zemljama Europske unije Gazprom ne bi mogao biti većinski vlasnik, navodi u komentaru u utorak ljubljansko "Delo".  (Hina/jk) 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox