Kako ovršuje Fina - službena praksa

Fina provodi ovrhu na novčanim sredstvima po svim računima i oročenim novčanim sredstvima u svim bankama, prema OIB-u ovršenika, bez njegove suglasnosti. Ovrha se ne provodi na primanjima, naknadama i iznosima koji su zakonom izuzeti, kao npr. primanja po osnovi dječjeg doplatka, privremene nezaposlenosti, invalidnine, primanja po osnovi socijalne skrbi, stipendije i pomoći učenicima i studentima.

Provedba ovog Zakona predstavlja izuzetno važan i sveobuhvatan projekt koji mijenja dosadašnji način provedbe ovrhe, a kojemu su glavni ciljevi uređenje odnosa između dužnika i vjerovnika te povećanje učinkovitosti naplate potraživanja. Naime, sve se osnove za plaćanje sada dostavljaju na jedno mjesto, u Finu, koja vodi Jedinstveni registar računa.

Jedinstveni registar računa sadrži i podatke o računima građana

Jedinstveni registar računa je elektronička baza podataka o računima. Sadrži podatke o računima poslovnih subjekata, jedinica lokalne uprave i područne (regionalne) samouprave, računima Hrvatske narodne banke i računima banaka te, po prvi puta, računima građana Republike Hrvatske. Osim podataka o računima, u ovome registru su i podaci o postojanju oročenih novčanih sredstava, ugovorima o stambenoj štednji i depozitima u kreditnim unijama. Podaci o stanju na računu ili visini depozita se ne dostavljaju u Jedinstveni registar računa. Podaci iz Registra koji se odnose na građane nisu javni i na njih se primjenjuje Zakon o zaštiti osobnih podataka.

Proširenje opsega podataka koje sada sadrži Jedinstveni registar računa rezultat je spajanja više baza podataka i dugoročnog partnerskog odnosa, u kojemu, kao ravnopravni partneri u provođenju Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, sudjeluju Fina i sve banke. Važno je napomenuti da se radi o potpuno novom načinu funkcioniranja naplate potraživanja te kompleksnom sustavu koji će zasigurno pridonijeti bržoj i učinkovitijoj razmjeni podataka te djelotvornijoj naplati potraživanja.

Provodi se zaštita: podataka ovršenika i ovrhovoditelja te kontrola podataka

U Finu je 1. siječnja 2011. godine pristiglo oko 11 milijuna računa i oko 600.000 osnova za plaćanje. Neke osnove za plaćanje sadrže više predmeta, tako da ukupan broj predmeta u obradi prelazi 730 tisuća. Uz spomenute zaprimljene predmete, kontinuirano zaprimamo i veliki broj novih predmeta. Na projektu radi više od 300 Fininih zaposlenika, u dvije smjene. Posebna se pozornost, radi osjetljivosti i tajnosti podataka, posvećuje zaštiti ovršenika i ovrhovoditelja te kontroli podataka. Na dan 13. siječnja 2011., broj blokiranih računa građana iznosio je 162.204, a računa poslovnih subjekata 109.237.

Fina demantira kaos i blokadu sustava

Ovim putem želimo demantirati bilo kakvo postojanje kaosa i blokadu sustava Fine. Naime, zbog tako velikog broja zaprimljenih predmeta i očekivanog povećanog opterećenja sustava, dogodile su se određene tehničke poteškoće u radu koje kontinuirano otklanjamo. Nastojimo, u izravnoj komunikaciji, riješiti što više pojedinačnih slučajeva klijenata. Ovim se putem ispričavamo klijentima koji su naišli na određene poteškoće te im zahvaljujemo na razumijevanju. (PS/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox