Kardum: Pa što ako Grci bankrotiraju, oni su izmislili državni bankrot

Željko Kardum u novoj kolumni u Globusu piše o spašavanju Grčke komentirajući da se ništa strašno neće dogoditi ako Grčka bankrotira jer Grci su izmislili državni bankrot.

Kardum daje lekciju iz povijesti i piše kako je otprilike 450 godina prije Krista deset od ukupno trinaest grčkih gradova (članica Delskog saveza) posudilo novac iz kase koja se čuvala na otoku Delosu. Na kraju nisu imali kako vratiti novac te je to bio prvi službeni bankrot u povijesti. Grci su od proglašenje nezavisnosti bankrotirali najmanje pet puta (1826., 1843., 1860., 1894., i 1932. godine).

Pet bankrota možda ne zvuči kao velik broj, no kad se zbroje sva razdoblja tijekom kojih Grci nisu mogli vraćati dugove,ispada da je zemlja u tom stanju 90 godina od ukupno 180 godina neovisnosti, odnosno 50 posto vremena ili svaku drugu godinu.

Kardum kaže kako povijest grčkih dugova pokazuje da ne plaćaju svoje račune te da su to bankari sami trebali znati kad su im posuđivali novac. U suštini problema je što jedan dio dugova nikad ne može biti vraćen te bi bilo mudro pustiti Grčku da bankrotira jer bi propale banke kreditori, a dug bi platili oni koji moraju po pravdi, kaže Kardum. (jk)

 

Izvor: Globus, tiskano izdanje, 9. studenoga 2011.
Foto:  Marko Lukunic/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox