Katastrofa: Croatia Airlines s gubitkom od 93,2 milijuna kuna

Konsolidirani operativni gubitak Croatia Airlinesa u prvom ovogodišnjem tromjesečju iznosio je 89,9 milijuna kuna, a s financijskim troškovima krajnji gubitak iznosi 93,2 milijuna kuna, što je otprilike na prošlogodišnjoj razini, kaže se u objavljenom financijskom izvješću Croatia Airlinesa.

U izvješću se napominje da je prvi ovogodišnji kvartal bio obilježen smanjenjem broja prevezenih putnika za dva posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali da financijski prodajni podaci istovremeno rastu na gotovo svim prodajnim tržištima.

Domaći zrakoplovni prijevoznik u prvom je kvartalu prevezao 295.014 putnika, od kojih 80.607 u domaćem redovitom prometu, 212.727 u međunarodnom redovitom prometu i 1.680 putnika u charteru. Po podacima iz izvješća, ukupni je prihod Croatia Airlinesa u prva tri mjeseca ove godine iznosio 276,6 milijuna kuna, što je 3,8 posto više nego u prvom lanjskom kvartalu, dok su ukupni rashodi rasli za 2,8 posto, na 369,7 milijuna kuna.

Utjecaj cijene goriva

U izvješću se ocjenjuje kako se poslovanje Croatia Airlinesa u 2012. godini i dalje odvija u uvjetima snažne tržišne konkurencije, osobito u međunarodnom redovitom prometu te uz kontinuirani rast cijena mlaznog goriva.

Tako je prosječna cijena po kojoj je Croatia Airlines nabavljao gorivo u prvom tromjesečju iznosila 1.069 američkih dolara po toni, dok je u istom razdoblju lani prosječna cijena bila 962 dolara po toni. Trošak goriva u prvom je kvartalu iznosio 64,9 milijuna kuna i veći je za 28,4 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje 2011. godine, navodi e u izvješću.

Iz Croatia Airlinesa također napominju kako je na hrvatskom tržištu izražena sezonalnost prometa s visokim stupnjem konkurencije, a najveći promet putnika ostvaruje se u ljetnim mjesecima.

Uprava hrvatskog nacionalnog zračnog prijevoznika podsjeća kako je krajem prošle godine Nadzorni odbor potvrdio početak procesa sanacije i restrukturiranja, a plan će izraditi konzultantske kuće KPMG, BDO i Intel. Izrada dubinske analize, kao početak sveobuhvatnog restukturiranja, započela je 26. ožujka od strane konzultantskih kuća, predviđeno trajanje je 10 do 12 tjedana, a obuhvatit će strateško pozicioniranje, financijsko i operativno restrukturiranje, navodi se uz ostalo u izvješću Uprave.

Croatia Airlines raspolaže sa 13 zrakoplova - sedam zrakoplova Airbus od kojih je jedan u operativnom najmu te šest zrakoplova Q400 u operativnom najmu. Koncem prvog tromjesečja u tvrtki je bilo oko 1.100 zaposlenih. (Hina/jk)

 

 

 

 

Foto: Zeljko Mrsic/PIXSELL

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox