KentBanku potvrđen „A-„ dugoročni i „A-1“ kratkoročni kreditni rejting

Zahvaljujući poboljšanju kvalitete i strukture bilance banci KentBank potvrđen je dugoročni kreditni rejting 'A-' i kratkoročni kreditni rejting 'A-1' uz 'stabilne' izglede za oba rejtinga. Rejting je potvrdio JCR Eurasia Rating, međunarodna institucija za kreditni rejting usmjerena na tržište Euroazije. Međunarodni rejtinzi u deviznoj i lokalnoj valuti KentBanka podignuti su na 'BBB' kao odraz povećanja kreditnog rejtinga dodijeljenog Hrvatskoj.


Na strani imovine KentBank bilježi rast udjela kredita u odnosu na dužničke vrijednosne papire čime se u prosjeku povećao prihod od kamata. Pozitivno kretanje prihoda također je rezultat nominalnog rasta broja kredita i većeg udjela potpisanih kredita s većim prinosom za razliku od ulaganja u portfelj državnih obveznica i zapisa. Na strani obveza banka KentBank je uspjela povećati udio depozita po viđenju i na taj način smanjiti troškove financiranja čime se povećala neto kamatna marža.

Agencija JCR Eurasia Rating procjenjuje kvalitetu imovine banke KentBank boljom od konkurencije i bankarskog sektora u Hrvatskoj iako nastali troškovi rezerviranja umanjuju profitabilnost bankarskog sektora. Razina neprihodonosnih kredita u Hrvatskoj i dalje je visoka, a KentBank usprkos boljoj poziciji u odnosu na sektor i dalje ima visok udjel takvih kredita što otvara vrata za poboljšanja u budućnosti.

„Iznimno smo zadovoljni što je u Hrvatskoj naš zaokret strategije prema alternativnim izvorima financiranja donio pozitivne rezultate što je u konačnici prepoznala agencija JCR Eurasia Rating. Fokusirali smo se na plasman većeg broja različitih vrsta kredita kao i na ponudu odgovarajućih oblika štednje. Vjerujem kako ovaj zamah možemo iskoristiti za još bolji uspjeh u nadolazećoj godini,“ izjavio je Murat Betoner, predsjednik Uprave KentBank banke.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox