Kineska inflacija usporila u 2012.

Foto: Shutterstock

Kineska inflacija oštro je usporila u 2012., pokazali su službeni podaci, ali analitičari upozoravaju na pojačane cjenovne rizike u ovoj godini koji bi mogli suziti manevarski prostor za nove mjere poticanja gospodarskog rasta. 

Indeks inflacije potrošačkih cijena iznosio je u 2012. 2,6 posto, izvijestio je državni ured za statistiku. U 2011. iznosio je 5,4 posto. Prošle je godine tako inflacija bila znatno niža od vladine ciljane razine od 4,0 posto, što ukazuje na nastavljenu uspješnu kontrolu cijena. U prosincu godišnja stopa inflacije iznosila je 2,6 posto, objavio je također državni ured za statistiku. Time je njegova vrijednost porasla drugi mjesec zaredom, dosegnuvši najvišu razinu od svibnja.

Glavni je motor inflacije u posljednjem mjesecu prošle godine bilo poskupljenje hrane, posebno povrća, zbog neuobičajeno oštre hladnoće, navode u statističkom uredu. Niska razina inflacije rezultat je usporavanja kineskog gospodarskog rasta u prvih devet mjeseci prošle godine. Tako je rast BDP-a u trećem tromjesečju iznosio 7,4 posto i bio je najslabiji u više od tri godine.

Podaci za zaključna tri prošlogodišnja mjeseca, uključujući industrijsku proizvodnju i promet u maloprodaji, potpirili su ipak optimistična očekivanja među ekonomistima da će u četvrtom tromjesečju rast ubrzati. Političarima će pak podatak da je inflacija ubrzala zbog poskupljenja hrane ograničiti manevarski prostor za dodatne mjere potpore rastu, s obzirom na duboko ukorijenjenu bojazan da bi viša inflacija mogla dovesti do nereda, napominju analitičari. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox