"Kineske su investicije kao Jeti – svi o njima pričaju, a nitko ih još nije vidio"

Vlada je nedavno najavila političku i gospodarsku „ofenzivu“ prema Kini u okviru koje će, jednu od vodećih svjetskih sila, u razmaku od nekoliko tjedana posjetiti čak četiri hrvatske agencije. Ekonomski stručnjaci smatraju da su rezultati ove Vladine ofenzive na Kinu upitni.

Hrvatski planovi pri tome su prilično ambiciozni: tako se spominje da bi se Kini moglo ponuditi da ulaže u modernizaciju pojedinih zračnih luka ili korištenje gospodarskih zona pod povoljnijim uvjetima u odnosu na sadašnje. Ekonomski stručnjaci smatraju da su sve to dobre namjere, no da je za konkretne rezultate potrebno više.

Kineski pristup investicijama je geopolitički, a Hrvatska je u tom kontekstu preslab partner. Moguće je realizirati neke sporadične investicije, ali ne i državne. Pristup po kojem se obraćamo državnim investitorima je promašen, rekao je Damir Novotny za Novi list.  Novotny smatra da bi se Hrvatska trebala okrenuti poticanju ulaganja privatnih poduzeća iz Europske unije, posebno malih i srednjih i investicijama u industrijskom sektoru, a ne toliko u infrastrukturi.

I bivše hrvatske Vlade su se s puno optimizma okretale kineskom tržištu očekujući ulaganja iz te zemlje, no neki veći rezultati su izostali. Novotny tu situaciju slikovito opisuje riječima:

Kineske su investicije kao Jeti – svi o njima pričaju, a nitko ih još nije vidio.

Ekonomist Željko Lovrinčević smatra da su do sada izostala velika kineska ulaganja u Hrvatsku i zbog našeg ulaska u EU „koji ima svoju cijenu, a to je cijena koja podrazumijeva procedure kroz javne međunarodne natječaje“.

Koje god aranžmane radili, moraju završiti međunarodnim natječajem, kaže Lovrinčević. No, dodaje da je prirodno da se Hrvatska okreće Kini jer se cijeli svijet okreće azijskim partnerima jer oni trenutno jedini imaju kapitala za investiranje i kapacitet za širenje. (jk)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox