Kosor pohvalno o radu Vlade: Nezaposlenost je bila veća u Račanovo doba

Postojeći model, odnosno hrvatska ekonomska politika utemeljena na neoliberalnom ekonomskom pristupu je u krizi te je treba zamijeniti novom, održivom, istaknuo je danas predsjednik Hrvatskog društva ekonomista (HDE) Ljubo Jurčić na 19. savjetovanju "Ekonomska politika Hrvatske u 2012.".

To tradicionalno trodnevno savjetovanje o aktualnim ekonomskim kretanjima i mjerama ekonomske politike za naredno razdoblje u Opatiji je i ove godine okupilo brojne ekonomiste, predstavnike izvršne vlasti i gospodarstvenike, a na otvorenju skupa danas su govorili i predsjednik Republike Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor.

Krivi prioriteti

Na početku skupa sudionicima se obratio predsjednik HDE Ljubo Jurčić koji je, govoreći o krizi u Hrvatskoj, ocijenio da je jedan od glavnih izvora krize atipični model gospodarenja po kojem na prvom mjestu nisu, iako bi trebali biti, proizvodnja i radna mjesta. Morat ćemo sami organizirati svoje gospodarstvo ili će to umjesto nas učiniti stranci, poručio je.

Treba naći rješenje za političko uređenje svijeta, što će biti dugoročan proces, smatra Jurčić koji se nada da će svjetski lideri to znati učiniti bez velikih potresa. Naglasivši da je na sceni kriza neoliberalnog sustava, rekao je da idealni uvjeti ne postoje te da netko mora intervenirati u gospodarstvu i da je to zapravo država.

Veća nezaposlenost u Račanovo vrijeme

Premijerka Kosor se na skupu pohvalila rezultatima rada Vlade rekavši da je veća nezaposlenost u Hrvatskoj bila u doba Račanove vlade iz 2000. godine, piše Business.hr. Tada je u dobrim vremenima nezaposleno bilo 360.000 ljudi, a danas u doba krize je nezaosleno 300.000, rekla je Kosor dodavši da je ova turistička sezona bila sjajna. Premijerka je rekla kako očekuje velike rezultate od Vladina paketa investicijskih mjera kao što je izgradnja nizinskih pruga i centrala te Pelješki most. (jk)

 

 

Izvor: Hina/business.hr
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox