Kratko olakšanje: Pali troškovi španjolskog i francuskog zaduživanja

Španjolska je u četvrtak na aukciji prodala maksimalni ciljani iznos obveznica, i to uz osjetno niže prinose od onih prošlotjednih, a uspješna je bila i francuska aukcija.

Prinosi na španjolske obveznice, koji su se kretali u rasponu od oko 5,19 do 5,54 posto na 4–godišnje, 5 –godišnje i 6-godišnje obveznice, najviši su koje je vlada platila od uvođenja eura, ali daleko ispod prošlotjednih najviših razina od oko sedam posto, općenito smatranih neodrživima na dulji rok.

To pokazuje da se španjolska pozicija na tržištima poboljšala u proteklih tjedan dana, pa su prinosi oko 0,6 do jedan postotni bod niži od onih na talijanske obveznice. Španjolsko ministarstvo financija prodalo je tako u četvrtak 1,2 milijardi obveznice s rokom dospijeća 2015., 1,15 milijardi eura obveznica s rokom dospijeća 2016., te 1,4 milijarde eura obveznica koje dospijevaju na naplatu 2017.

Niži troškovi za Francusku

 Francuska je pak u najnovijoj aukciji obveznica u četvrtak prikupila 4,346 milijardi eura na kojoj je snažna potražnja ulagača snizila njezine troškove zaduživanja.

Francusko ministarstvo financija priopćilo je da je potražnja za novim 10-godišnjim obveznicama premašila ponudu više od tri puta. Kamatna stopa pala je na 3,18 posto za 10-godišnje obveznice, te na 3,65 posto za 15-godišnje obveznice. Na prošlomjesečnoj aukciji Francuska je platila prinose od 3,22 odnosno 3,77 posto.

Španjolska i francuska aukcija održane su dan nakon što su vodeće svjetske središnje banke koordinirano odlučile ojačati likvidnost globalnog financijskog sustava uslijed strahova vezanih za budućnost eurozone. (Hina/jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox