Kriza ne nagriza kartice

Navike korisnika platnih kartica u Hrvatskoj u zadnjih godinu dana nisu se bitno primijenile te se i dalje najviše, 86 posto, koriste za kupnju odjeće i obuće, 73 posto za hranu i piće te 70 posto za kupnju goriva, a unatoč krizi 66 posto tih korisnika je optimistično spram budućnosti i svojih financija, pokazalo je uz ostalo predstavljeno istraživanje MasterIndex hrvatskog ureda kartičarske kuće MasterCard.

Riječ je o trećem takvom istraživanju koje je MasterCard proveo u travnju ove godine na tisuću ispitanika/klijenata banaka od 18 do 55 godina u cijeloj Hrvatskoj. Ove će godine to istraživanje provesti još jednom, u rujnu, kako bi bolje pratili navike i eventualne promjene u korištenju platnih kartica, najavila je voditeljica marketinga MasterCarda za Hrvatsku i Sloveniju Aleksandra Babić. Istraživanje je pokazalo da 96 posto ispitanih ima bar jednu karticu, od kojih 93 posto debitnu, a većina ih, 55 posto, ima dvije i tri kartice. U odnosu na isto lanjsko istraživanje primjetan je blagi pad prosječnog broja kartica po korisniku, s 3,1 na 2,9.

Rast online kupnje

Najučestalije kartice koriste mlađi korisnici do 30 godina, koji ih više od ostalih dobnih skupina koristi i za kupnju putem interneta. Online kupnja porasla je u odnosu na prošlu godinu i to sada povremeno čini 52 posto ispitanika, dok ih 70 posto koristi internet bankarstvo, dopušteni minus na računu njih 49 posto, a štednju u banci i trajni nalog njih 35 i 33 posto. Njih 33 posto ne uspijeva ništa uštedjeti od kraja mjeseca, a kada bi dobili pola milijuna kuna 46 posto bi ih uložilo u nekretnine, 44 posto u edukaciju i/ili posao, dok bi ih 36 posto otplatilo dugove. Unatoč popularnosti kartica na putovanjima po Hrvatskoj i inozemstvu tek 30 posto od 91 posto korisnika koji nose kartice sa sobom, i koriste ih za plaćanje, te je gotovina još uvijek prvi izbor.

Kartica s digitalnim zaslonom

Uz istraživanje MasterCard je danas predstavio i nove demo kartice PayPass i one s digitalnim zaslonom, koje temeljene na inovativnim tehnologijama, beskontaktnoj opciji plaćanja te jednokratnoj lozinci na samoj kartici omogućavaju brže, jednostavnije i sigurnije korištenje. Babić je kazala i kako u prvom kvartalu ove godine u Hrvatskoj bilježe povećan volumen prometa po MasterCard karticama u odnosu na isti kvartal prošle godine, kao i da u Hrvatskoj trenutno imaju u opticaju 4,5 milijuna kartica, od kojih je 3,6 milijuna Maestro, a oko 900 tisuća MasterCarda. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox