Lehman Brothers izašao iz štrajka i krenuo s isplatom duga vjerovnicima

Simbol financijskog svijeta i recesije Lehman Brothers više nije u stečaju i tvrtka je sada u likvidaciji. Idućih nekoliko godina glavni posao će im biti vraćanje duga vjerovnicima i ulagačima, piše hrt.hr

Prije nekoliko godina bila je to jedna od najmoćnijih banaka na svijetu, a već danas saniraju štetu od kraha. S isplatom vjerovnika počet će 17. travnja i očekuje se da će dosegnuti ukupno oko 65 milijardi dolara. Vjerovnicima koji su izgubili novac nakon kolapsa prije tri i pol godine u prvoj tranši biti će isplaćeno 10 milijardi dolara.

Iako ovaj potez predstavlja svojevrsnu prekretnicu i možda skori kraj Lehman Brothersa očekuje se da će unatoč svemu tvrtka nastaviti poslovati. Koliko je Lehman Brothers propao u vrijeme krize govore i brojke da je s nekadašnjih 25 000 radnika došao do toga da je krajem siječnja za banku radilo 433 ljudi. Operacije diljem svijeta propale su, a ulagači, od najmanjih gradova do najvećih mirovinskih fondova, izgubili su novac. Lehmanova propast uzdrmala je temelje globalnih financijskih tržišta i pridonijela početku velike recesije.

Očajno se pokušavalo navesti skupine ulagača, uključujući tvrtke na Wall Streetu kao što su Goldman Sachs i hedge fondove poput Paulson & Co da se dogovore o tome koliko će se platiti svakoj kategoriji vjerovnika. Dogovor je na kraju postignut te će se vjerovnicima, ovisno o vrsti duga isplatiti iznos od 21 do 28 centi na dolar duga. To je svakako pozamašna svota ako se zna da potraživanja vjerovnika premašuju 300 milijardi dolara. (HT)

 

Izvor: www.hrt.hr

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox