Lesar bi ukidanje valutne klauzule; Rohatinski se ne slaže

Hrvatski laburisti zatražili su od HNB-a ukidanje devizne klauzule za kredite kako bi kuna napokon postala nacionalna valuta, izvijestio je predsjednik stranke, Dragutin Lesar. Od uvođenja, hrvatska kuna nikad nije bila tretirana kao nacionalna valuta i novac nego kao transakcijsko sredstvo koje smo preračunavali u franke, eure, dolare - kazao je.

Istaknuo je i kako je još uvijek enigma tko je i kako uveo deviznu klauzulu. Lesar smatra da bi zabrana devizne klauzule najmanje odgovarala bankarima i oni bi, u tom slučaju, bili najveći protivnici devalvacije. U državi koja je u krizi podjednaku cijenu moraju snositi gospodarstvo i građani, ali i banke koje dosad nisu snosile cijenu krize niti za lipu već su se, štoviše, obogatile na teret građana - kazao je.

Potpredsjednik Hrvatskih laburista Nikola Vuljanić je, ponovivši da je devizna klauzula zapravo običajno pravo naslijeđeno iz hiperinflacije 80-ih godina u bivšoj Jugoslaviji, rekao da takvu praksu treba zabraniti jer je štetna i za građane i za državu (koja pod istim uvjetima diže kredite kod kvazi domaćih banaka) i za hrvatske poduzetnike. U šest mjeseci ove godine bankovni sektor je ostvario 2,22 milijarde kuna dobiti - kazao je procijenivši kako se tu barem 500 do 600 milijuna tiče devizne klauzule.
Vremena lošeg poslovanja u Hrvatskoj za banke nikad nisu postojala. Ne postoje ni danas
- ocijenio je.

Mi smatramo da bi van snage trebalo staviti sve devizne klauzule svih postojećih ugovora, bez obzira kada su sklopljeni - kazao je Lesar, a Vuljanić dodao kako to može značiti određeni trošak, "ali u 2,2 milijarde ima savršeno dovoljno prostora da se, ako bi ga bilo, taj trošak pokrije".

Rohatinski uzvraća udarac


Guverner HNB-a Željko Rohatinski upozorava da takav potez podrazumijeva i ukidanje štednje u devizama, a i poziva Lesara da apelira na građane Hrvatske da ne otvaraju račune u stranim bankama što će biti moguće od 1. siječnja 2011. godine. Samo tako prošireni zahtjev može biti konzistentan, naravno, s posljedicama koje nije teško predvidjeti - dodaje, upozorivši da monetarnu i deviznu politiku treba promatrati u cijelosti.

Lesar se nije složio s tvrdnjama da bi došlo do valutne neravnoteže u slučaju kad bi krediti bili u kunama budući da je u Hrvatskoj dvije trećine štednje u devizama. Ne slažemo se s takvim tvrdnjama. Štednja u Hrvatskoj je proporcionalno jedna od najvećih u Europi i banke u Hrvatskoj se ne bi povlačile - kazao je Lesar. (Hina)

 

Foto: www.laburisti.com

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox