Mađari se muče s najvećim dugom u posljednjih 16 godina

Mađarski ukupni javni dug dosegnuo je na kraju prošlogodišnjeg rujna najvišu razinu od 1995. zbog naglog slabljenja forinte prema euru, pokazali su najnoviji službeni podaci.

Prema podacima središnje banke objavljenima u ponedjeljak, mađarski akumulirani javni dug iznosio je na kraju rujna 82,6 posto BDP-a, odnosno 22.900 milijardi forinti, u odnosu na 76,7 posto BDP-a koliko je iznosio na kraju lipnja.

Polovina javnog duga iskazana je u inozemnim valutama, što dodatno pogoršava situaciju zbog naglog slabljenja forinte prema euru u razdoblju od listopada, tumače analitičari. Mađarska vlada na čelu s premijerom Viktorom Orbanom "ratuje" s javnim dugom još od početka mandata u svibnju 2010. Nacionalizacijom oko 11 milijardi eura imovine u vlasništvu privatnih mirovinskih fondova uspjela je poboljšati stanje na kraju lipnja.

Pomoć MMF-a

Premijer Orban obećao je da će u ovoj godini srezati dug ispod 70 posto BDP-a, te ispod propisanog plafona u Europskoj uniji od 60 posto BDP-a do 2014.

Mađarska je u studenom bila prisiljena zatražiti od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske unije kreditnu liniju od 15 do 20 milijardi eura nakon što se suočila s problemima pri zaduživanju na tržištima obveznica a njezina je valuta naglo oslabila.

U prosincu su pak MMF-ovi i EU-ovi dužnosnici napustili preliminarne razgovore zbog pometnje koju su uzrokovali vladini prijedlozi reforme središnje banke, potaknuvši bojazni od nagrizanja neovisnosti monetarne institucije. Prijedlozi su u međuvremenu usvojeni u parlamentu. Ministar bez portfelja Tamas Fellegi sastat će se 11. siječnja u Washingtonu sa čelnicom MMF-a Christine Lagarde radi neslužbenih razgovora o mađarskom zahtjevu za pomoći, priopćeno je u ponedjeljak iz Fellegijeva ureda. (Hina/jk)

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox