Made in Cro: Regionalni željeznički promet za mjesec dana odvijat će se u ovome...

Uoči isporuke Hrvatskim željeznicama, u KONČARU je predstavljen niskopodni elektromotorni vlak  za regionalni promet. Vlak je rezultat vlastitog razvoja, proizvod domaće industrije predvođene KONČAROM. U proizvodnji su sudjelovali i TŽV Gredelj te brojni drugi dobavljači.

 

Ukupno je u razvoju sudjelovalo 11 KONČAREVIH Društava i više od 250 KONČAREVIH stručnjaka: inženjera, magistara i doktora znanosti te visokostručnih radnika u proizvodnji.

U svijetu je malo zemalja koje imaju industriju i stručnjake sposobne razviti i  proizvesti tako visokotehnološki proizvod kao što je niskopodni elektromotorni vlak. Vlak kao sustav i svi njegovi glavni dijelovi razvijeni su u KONČARU (glavni elektromotorni pogon, sustav upravljanja i komunikacija, kolni ormari, okretna postolja i drugo). Od ugovaranja do preuzimanja vlaka proteklo je 18 mjeseci, uključivo i sva potrebna ispitivanja neophodna za dobivanje uporabne dozvole za vozilo.

Postojanje ovakvih projekata zasnovanih na vlastitom  razvoju omogućava da se u Hrvatskoj zaposle i zadrže naši najbolji stručnjaci. KONČAR, Gredelj i brojne domaće tvrtke partneri u ovom poslu u mogućnosti su, zahvaljujući našoj domaćoj pameti i sposobnosti naših stručnjaka i radnika, razviti i proizvesti vlakove koji u potpunosti zadovoljavaju potrebe Hrvatskih željeznica te su po kvaliteti, rješenju i cijeni ravnopravni i konkurentni onima inozemnih proizvođača - ističe predsjednik Uprave KONČAR - Elektroindustrije d.d., Darinko Bago.

U pogonu kroz mjesec dana

Nisokopodni elektromotorni vlak za regionalni promet dugačak je 75 metara, ima 212 sjedećih i 220 stajaćih mjesta, a može postići maksimalnu brzinu od 160 km/h. Njegova konstrukcija, dizajn i vozna svojstva omogućuju vrhunsku udobnost i sigurnost vožnje. Putnički prostor je jedinstvena cjelina, bez pregrada i stepenica, a visina poda optimalna je za perone visine 550 mm. Podijeljen je na 1. razred, u kojem je 20 sjedala te 2. razred s 192  sjedala od kojih je deset preklopnih. Vlak ima osam vrata (četiri sa svake strane) za brzu izmjenu putnika. Putnički je prostor u potpunosti klimatiziran i pokriven video-nadzorom. Moderni sustav informiranja putnika daje putnicima bitne podatke o voznom redu i prometnoj situaciji te druge važne obavijesti.  

Upravljačnica vlaka je suvremeno ergonomski oblikovana, prostrana, klimatizirana, odgovarajuće osvijetljena i dobro opremljena što je čini ugodnim i sigurnim radnim mjestom. Vlak je prošao sve propisane sigurnosne testove i provjere u skladu s važećim svjetskim standardima i tehničko – tehnološkim trendovima.

Službena predaja vlaka HŽ-u je u tijeku, a planirano je uvođenje vlaka u redoviti promet sa putnicima tijekom narednih mjesec dana. (PS/MJ)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox