Makroekonomski pregled zemalja centralne Europe

Analitičari tvrtke Bisnode predstavili su ovaj tjedan makroekonomsku analizu zemalja Centralne Europe (Hrvatska, BiH, Srbija, Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka). Analiza se odnosi na pregled 1Q 2013. u odnosu na 1Q 2012. godine.Promatrajući kategoriju BDP-a za prvi kvartal tekuće godine, prema dostupnim podacima, najviši BDP ostvaren je u susjednoj Sloveniji (4,300 € po glavi stanovnika), dok je najmanji ostvaren u Mađarskoj (2,400 € po glavi stanovnika). Usporedba podataka za promatrane zemlje s podacima za prvi kvartal 2012. godine pokazuje kako je jedino u Poljskoj zabilježen rast u bruto domaćem proizvodu po glavi stanovnika i to u iznosu od 4.2 posto, dok je u svim ostalim zemljama BDP u odnosu na isto razdoblje prošle godine zabilježio pad.  Najveći pad u odnosu na 1Q 2012. zabilježen je u Češkoj (5.4 posto).

 Suficit su u prvom kvartalu ove godine ostvarile Češka, Mađarska i Slovačka, a na prvom mjestu je Slovačka sa razinom suficita od 50.8 posto. Zanimljivo je međutim kako su sve ostale zemlje smanjile deficit u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najveći pozitivan pomak zabilježen je u Poljskoj, a koja je svoj vanjskotrgovinski deficit smanjila za čak 83.9 posto.  

Stopa nezaposlenosti u prvom kvartalu ove godine najviša je u Bosni i Hercegovini te iznosi čak 46,1 posto dok u Srbiji stopa nezaposlenosti iznosi  25,9 posto. S druge pak strane, najniža stopa nezaposlenosti zabilježena je u Češkoj, samo 8 posto, čime je Češka ostvarila stopu nezaposlenosti nižu i od prosjeka cijele EU u kojoj ona iznosi 11,3 posto. U ostalim promatranim zemljama, stopa nezaposlenosti je nešto viša od EU prosjeka te se kreće od 11,5 posto u Mađarskoj do 14,7 posto Slovačkoj. U Hrvatskoj stopa nezaposlenosti u 1Q 2013. godine iznosi 21,8 posto. 

Promatrajući razinu inflacije, vidljivo je kako je u prvom kvartalu ove godine najviša prosječna stopa inflacije zabilježena u Srbiji (12.1 posto), dok su Bosna i Hercegovina  sa 1.0 i Poljska sa 1.3 posto zemlje koje se mogu pohvaliti s najnižom stopom koja je niža i od europskog prosjeka a koji iznosi 2 posto. U Hrvatskoj stopa inflacije iznosi 4,6 posto. Uspoređujući te podatke s prvim kvartalom 2012. godine najznačajniji porast inflacije od 7.6 postotnih poena zabilježen je u Srbiji dok je u Poljskoj zabilježen pad stope inflacije za 2.8 postotnih poena.

Tvrtka Bisnode Hrvatska, vodeći je ponuđač poslovnih informacija u Hrvatskoj te je dio međunarodne grupe Bisnode AB, najvećeg europskog ponuđača poslovnih i bonitetnih informacija sa sjedištem u Stockholmu. Bisnode AB je na europskom tržištu informacija prisutan već od 1989. godine i okuplja više od 3100 stručnjaka iz 19 europskih država.  (PS/Z.R.)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 


 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox