"Mama" Kosor obećala da neće biti divljanja cijena hrane

Nikakvog divljanja, nikakvog enormnog povećanje cijena hrane, odnosno osnovnih prehrambenih proizvoda neće biti, poručila je premijerka Jadranka Kosor nakon sastanka s predstavnicima proizvođača prehrambenih proizvoda, trgovaca, Hrvatske udruge poslodavaca i sindikalnih središnjica.

 

Vlada će tjedno pratiti kretanje cijena. Ako se ukaže potreba Vlada može svojim mjerama intervenirati, kazala je Kosor napominjući da država može intervenirati prodajom pšenice iz robnih zaliha, ali misli da do toga neće doći. U prosjeku su cijene prehrane povećane za oko 2,5 posto, pri čemu su porasle cijene kruha za 1,5 posto, mlijeka, sira i jaja za 2,4 posto, a pale su cijene mesa za 3,6 posto, rekla je Kosor u izjavi nakon sastanka.

Član Uprave Dukata Alen Fontana rekao je kako cijena sirovine u mljekarskoj industriji u siječnju u odnosu na prošlu godinu bilježi rast od nekih 23 posto, dok prodajne cijene i cijene na policama ne bilježe takav rast. Mi ne možemo govoriti u siječnu u odnosu na prosinac o povećanju cijena već o korekciji cijena i to između dva i tri posto. Prema tome, realnog povećanje cijene mlijeka nema - kaže Fontana i navodi kako je sada raspon cijena na polici od 3,99 kuna po litri do 6 kuna.

Sindikati zadovoljni

Čelni čovjek osječke Pekarne Kruna, koja u svom vlasništvu ima i Mlinar, Mato Škojo je naglasio da nikakvog divljanja cijena kruha neće biti, kao i to da je teško reći hoće li biti pojedinačnih poskupljenja po pojedinim gradovima. Ako i dođe do neke korekcije u budućnosti sigurno je da se najjeftinije vrste kruha neće dirati, kazao je Škojo.

Predsjednik Uprave Konzuma Darko Knez rekao je kako je od početka godine došlo do korekcije cijena hrane i pića od oko 2,5 posto, ali u ovom trenutku nema najava novih poskupljenja.

Sindikati su zadovoljni porukom da u narednom razdoblju neće biti povećanja cijena hrane, rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, no nisu zadovoljni što u razgovorima nije otvoren cijeli niz drugih pitanja, primjerice zašto je došlo do rasta cijena brašna, što će se dogoditi kada se uvede PDV-a na hranu itd.

S druge pak strane, predsjednik Uprave Atlantic grupe i član Savjeta za gospodarstvo predsjednika Republike Emil Tedeschi, rekao je da su poskupljenja hrane logična jer su osnovne sirovine prehrambene industrije najskuplje u zadnjih dvadeset godina, a visoke su i cijene energije. Proizvođači i trgovci ne mogu u takvim okolnostima zadržati cijene, kaže Tedeschi. Ne zagovaram poskupljenja jer je evidentan pad kupovne moći, no u segmentu inputa situacija nije sjajna, posebno onih koje u Hrvatskoj nemamo - rekao je. (Hina/MJ)

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox