Mercator postavio tri uvjeta Agrokoru

Uprava Mercatora je objavila da je i dalje suzdržana prema pristupu koji im je u pregovorima s Agrokorom krajem prošlog tjedna ponovo predložio konzorcij banaka i Pivavarne Laško (PL), koji želi prodati svojih 52 posto dionica, te je predložila nove moguće pristupe u pregovorima.

U odgovoru prodajnom konzorciju što ga vodi Nova Ljubljanska banka (NLB), a koji je objavio na web-stranicama Ljubljanske burze, direktor Mercatora Žiga Debeljak ponovo ističe da je Agrokor regionalni konkurent Mercatora, te da bi mu uprava slovenskog trgovačkog lanca bila spremna omogućiti dubinski pregled poslovanja samo u ograničenom opsegu i uz uključivanje Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodne financijske korporacije (IFC) u te pregovore.

Debeljak zato, kako navodi, zbog konstruktivnosti, predlaže da se razmisli o nekoliko drugih pristupa u pregovorima s kojima bi se mogla složiti i uprava Mercatora ako bi njima bili zadovoljeni interesi Mercatora kao tvrtke.

Tri moguća scenarija

Prema prvom pristupu koji predlaže uprava Mercatora, EBRD i IFC trebali bi dati izjave da će se zajedno s Agrokorom uključiti u pregovore čiji je cilj zaštita interesa Mercatora.

Kao drugu opciju, Mercator navodi mogućnost da Agrokor izvede "ograničeni" dubinski pregled poslovanja Mercatora na osnovi podataka koje će javno objaviti Mercatorova uprava, te da se EBRD i IFC onda u pregovore o zaštiti interesa Mercatora uključe kasnije.

Prema trećem prijedlogu Mercatorove uprave, umjesto IFC-a i EBRD-a u dogovor oko zaštite interesa Mercatora uključila bi se privremeno neka treća "ozbiljna i stabilna financijska institucija odnosno banka" koja je ujedno i vlasnik Mercatorovih dionica koje želi prodati. (Hina/jh)

 

 

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox