Merkel može biti zadovoljna: Deficit pao na 1 posto BDP-a

Snažan rast i rekordno niska nezaposlenost omogućili su Njemačkoj da smanji proračunski manjak u prošloj godini, pokazali su službeni podaci.

Tako je u prošloj godini manjak kliznuo na jedan posto BDP-a i iznosio je 25,3 milijarde eura, izračunao je statistički ured Destatis. Godinu ranije iznosio je 105,9 milijardi eura ili 4,3 posto BDP-a. Proračunski prihodi iznosili su 1.148 milijardi eura a rashodi 1.173 milijarde. Vrijednost BDP-a iznosila je 2.570 milijardi eura, izvijestio je u priopćenju statistički ured.

Temeljite strukturne reforme

Njemačka je uspjela prebroditi najtežu fazu dužničke krize u eurozoni zahvaljujući temeljitim strukturnim reformama provedenim u proteklim godinama pa je u prošloj godini zabilježila snažan gospodarski rast od 3,0 posto. Nezaposlenost se istodobno spusitla na rekordno nisku razinu.

Dužnička kriza ipak je dotaknula i najveće njemačko gospodastvo, pa su aktivnosti krajem godine stagnirale. Stručnjaci očekuju da će se ove godine brzo oporaviti. Prošlotjedni službeni podaci pokazali su pad njemačkog BDP-a u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju za 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox