Mlađima protekcije na natječaju za nagradu "Marijan Hanžeković"

Zaklada "Marijan Hanžeković" objavila je natječaj za dodjelu godišnje nagrade za 2011., na koji se znanstveni i stručni radovi s područja ekonomije mogu se predati najkasnije do 1. lipnja. Nagrade: diplome, medalje te iznosi od 15 000 i 50 000kn.

Nagrada se dodjeljuje u dvije kategorije - jedna redovna nagrada, koja se sastoji od diplome, medalje i iznosa od 50.000 kuna bruto, te jedna studentska nagrada, koja se sastoji od diplome i iznosa od 15.000 kuna bruto. Na natječaj se mogu prijaviti znanstveni i stručni radovi s područja ekonomike javnog sektora, a prihvaćaju se primijenjeni i teoretski istraživački radovi usmjereni na širi skup ekonomskih tema kao što su ekonomski rast i razvoj, uloga institucija, tranzicija prema tržišnom gospodarstvu i europske integracije. Empirijska bi analiza trebala biti povezana s iskustvima zemalja središnje, istočne te jugoistočne Europe, ali ne mora biti i ograničena na njih.

Mlađi natjecatelji dobivaju dodatne bodove

Posebno vrijednima smatrat će se radovi ekonomske, pravne i institucionalne tematike važne za razvoj Hrvatske. U obzir će se uzimati samo originalni, neobjavljivani radovi, a pri ocjeni radova vrednovat će se kvaliteta, originalnost i tehnička izvedba. Za redovnu nagradu uzimat će se u obzir dob natjecatelja, tako da će mlađi natjecatelji dobivati dodatne bodove. Zaklada će o rezultatima obavijestiti dobitnike nagrade i javnost do 30. rujna, a dodjela nagrada održat će se u prvoj polovici prosinca.

Marijan Hanžeković - prvi hrvatski ministar financija

Zakladu "Marijan Hanžeković", u spomen na prof. dr. Marijana Hanžekovića, osnovali su Institut za javne financije, Marijan Hanžeković (mlađi), Ministarstvo financija, Hrvatska narodna banka, Privredna, Zagrebačka i Hrvatska poštanska banka, a jedan od ciljeva Zaklade je promicanje financijske znanosti i poticanje znanstvenika i stručnjaka, osobito mladih, da se bave tom znanstvenom disciplinom. Pravnik i ekonomist, profesor književnosti i jezika Marijan Hanžeković bavio se skoro svim područjima ekonomije, posebice financijama, fiskalnim i monetarnim sustavom, bankarstvom, vrijednosnim papirima i burzama. Marijan Hanžeković u povijesti će ostat zabilježen i kao prvi hrvatski ministar financija. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox