MMF deblokira pomoć Bosni i Hercegovini?

Foto: Shutterstock

Međunarodni monetarni fond mogao bi "prije kraja godine"  deblokirati novu tranšu pomoći Bosni i Hercegovini u sklopu plana pomoći od 405,3 milijuna eura, objavljeno je jučer iz sjedišta Fonda u Washingtonu.

Misija MMF-a je dva tjedna boravila u BiH i provjeravala kako vlada poštuje reforme zahtijevane u zamjenu za pomoć, prema priopćenju. Misija sljedećih dana planira riješiti nekoliko otvorenih pitanja i otvoriti put za isplatu nove tranše pomoći, precizira ta institucija. Za sada je od rujna deblokirano 60,8 milijuna eura, prenosi business.hr

MMF navodi da je u zemlji ostvaren veliki napredak u proračunskim orijentacijama zemlje u 2013. i u reformama obrane financijske stabilnosti. U srpnju 2009. MMF je BiH odobrio kreditnu liniju od 1,2 milijarde eura za ublaženje učinaka svjetske gospodarske krize na zemlju.

BiH je ukupno povukla 380 milijuna eura iz te linije, prije zaleđivanja sporazuma u listopadu 2010. nakon što zemlja nije pokrenula reforme na koje se obvezala MMF-u. Napredovanje programa kasni zbog otežane koordinacije odluka između dva entiteta i središnjih institucija BiH. (HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox