MMF pokopao priče o rastu hrvatskog gospodarstva

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je u redovnim jesenjim prognozama procjenu hrvatskog gospodarskog rasta u ovoj godini na 0,8 posto dok je prognoza za iduću godinu potvrđena na 1,8 posto.

U proljetnim je prognozama za svjetsko gospodarstvo MMF za Hrvatsku u ovoj godini prognozirao rast od 1,3 posto. Prošlogodišnji je pad realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u novom izvješću procijenjen na 1,2 posto.

Godišnja stopa inflacije, prema harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena statističkog ureda Europske unije Eurostata, u Hrvatskoj se u 2011. očekuje u visini 3,2 posto, nešto niža u odnosu na 3,5 posto prognoziranih u proljetnom izdanju WEO-a. Za 2012. prognozirana stopa inflacije nepromijenjena je i iznosi 2,4 posto. Za prošlu je godinu godišnja inflacija u Hrvatskoj procijenjena u visini jedan posto.

Manjak na tekućem računu bilance plaćanja, promatran kao udio u BDP-u, procijenjen je u visini 1,8 posto BDP-a za 2011., nasuprot u proljetnim prognozama procijenjenih 3,6 posto. Za 2012. se prognozira u visini 2,7 posto, nasuprot 3,6 posto procijenjenih u sklopu proljetne prognoze. Za prošlu godinu manjak je procijenjen u visini 1,1 posto, pokazuju najnovije prognoze.

Stopa nezaposlenost na 12,7 posto

Neznatno su pak snižene prognoze stope nezaposlenosti u odnosu na projekcije objavljene u proljetnom izdanju WEO-a. Tako se za ovu godinu stopa nezaposlenosti sada procjenjuje u visini 12,7 posto, a iduće u visini 12,2 posto.

U regiji Nove Europe u koju MMF svrstava Hrvatsku očekuje se gospodarski rast u visini 4,3 posto u 2011., koji bi potom značajnije usporio u idućoj godini, uz procjenjeni rast od 2,7 posto. Usporedbe radi, Tursku ove godine očekuje rast od 6,6 posto, ali iduće u visini svega 2,2 posto. Poljska bi trebala ostvariti rast od 3,8 posto ove godine, koji bi iduće blago usporio na tri posto. Susjednu Mađarsku očekuju stope rasta od 1,8 i 1,7 posto, a Srbiju rast od dva posto u ovoj i tri posto u idućoj godini. Rast slovenskog gospodarstva prognoziran je u visini 1,9 posto za ovu godinu i dva posto za iduću godinu.

Novi rizici za svjetsko gospodarstvo 

Za globalno gospodarstvo MMF prognozira rast u ovoj i idućoj godini po stopama od četiri posto, upozoravajući pritom na usporavanje rasta i i rastuće rizike, pokazuju najnovije jesenske prognoze MMF-a, objavljene uoči godišnjeg zajedničkog zasjedanja MMF-a i Svjetske banke od 23. do 25. rujna u Washingtonu. (Hina/jk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox