MOL se priključuje projektu izgradnje plinovoda SEEP, odustaje od Nabucca?

Mađarska naftna i plinska grupa MOL ispituje mogućnost priključivanja projektu gradnje Jugoistočnog europskog plinovoda (SEEP), koji vodi British Petroleum, objavio je mađarski dnevni list Nepszabadsag.

Novine su izvijestile da britanski div zajedno s MOL-ovim operaterom plinovoda FGSZ ispituje kako bi se plin mogao transportirati postojećim plinovodima prema srednjoeuropskim i južnoeuropskim državama.

Novine su kao izvor informacije navele glasnogovornika BP-a Tobyja Odonea.

MOL nije bio dostupan za komentar.

Projekt SEEP uglavnom će koristiti postojeću plinsku infrastrukturu za transport azerbajdžanskog plina preko jugoistočne Europe, uključujući Mađarsku, prema zapadnoj Europi.

Predsjednik i izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernadi izjavio je prošlog mjeseca da je kompanija spremna po potrebi prodati svoj udio u konkurentskom plinskom konzorciju Nabucco budući da gaji ozbiljne dvojbe u vezi s tim projektom.

MOL je već nekoliko puta od 2010. izražavao sumnje u vezi s Nabuccovim neizvjesnim troškovima i izvorima opskrbe plinom, a zabrinjavaju ih i njegova struktura i upravljanje.

Iz mađarske tvrtke poručili su i da neće sudjelovati u financiranju ovogodišnjeg proračuna NIC-a, kompanije koja će realizirati Nabucco.

Plinovod Nabucco dug 4.000 kilometara projekt je Europske unije a cilj mu je smanjiti europsku ovisnost o ruskom plinu. No, EU dosada nije potpisao nijedan ugovor o nabavci plina.

Konzorcij Nabucco uključuje austrijski OMV, njemački RWE, mađarski MOL, turski Botas, bugarski BEH i rumunjski Transgaz.

EU u Rusiji nabavlja trećinu plina a u pojedinim dijelovima srednje i istočne Europe ovisnost o uvozu iz Rusije još je izraženija. (Hina/jh)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox