Moody's zadržao negativnu prognozu za Hrvatsku

Foto: Ilustracija

Agencija Moody's zadržala je negativnu prognozu za kreditni rejting Hrvatske i upozorila na uvjete u kojima će naša zemlja ući u Europsku uniju.

Hrvatska će vjerojatno biti prva istočnoeuropska zemlja koja će pristupiti Europskoj uniji u uvjetima pogoršavanja situacije u gospodarstvu i ograničenih izgleda za povratak zdravom rastu u kratkoročnoj perspektivi, upozorila je agencija Moody's, zadržavši negativnu prognozu za važeći rejting Hrvatske 'Baa3'. 

 Dominantni hrvatski gospodarski model dosada se u velikoj mjeri oslanjao na osobnu potrošnju i na građevinski sektor, poduprt vanjskim kreditiranjem, ali on je u međuvremenu potrošen, upozorava Moody's u posebnom izvješću o stanju u Hrvatskoj na pragu Europske unije. Izgledi za domaću potražnju slabi su, a gospodarstvo ima teškoća s preorijentacijom na izvozni sektor, upozoravaju u Moody'su. Situaciju dodatno otežava i izazovno vanjsko okruženje, napominju. Nije riješen ni problem uskih grla koja koče ulaganja i izvozom predvođen rast, i to usprkos nedavnoj vidljivoj promjeni vladine politike.

Nastojanja vlade da provede reforme koje bi poduprle unutarnju devalvaciju i oslobodile hrvatski potencijal za rast dosad su bila nedostatna, ističu Moody'sovi analitičari. Potrebne su dodatne reforme, posebno u segmentu poslovnog okruženja, uloge i efikasnosti javnog sektora i nefleksibilnih odredbi kojima se regulira tržište rada, dodaju. Stanje u gospodarstvu i financijama Hrvatske na pragu ulaska u EU lošije je no što je bilo u zemljama koje su tome bloku pristupile 2004. i 2007. godine, a vjerojatno će se i dodatno pogoršati iduće godine, zaključuju u Moody'su.

Budući da nisu provedene reforme koje bi potaknule rast niti su poboljšani institucionalni kapaciteti za povlačenje sredstava iz fondova EU-a, Hrvatska vjerojatno neće u potpunosti ostvariti prednosti koje obično donosi članstvo u EU, upozorava Moody's. Stoga će kratkoročne prednosti koje se obično povezuju s pristupom EU vjerojatno biti precijenjene, a i srednjoročne prednosti podliježu riziku smanjenja, ističe se u osvrtu. Zbog toga agencija nije promijenila negativnu prognozu za važeći rejting Hrvatske 'Baa3', kaže se, između ostaloga, u priopćenju. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox