Može li gore: Industrijska proizvodnja pala 9,4 posto

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u travnju pala za 9,4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njezin najveći pad od studenoga 2009. godine i znatno veći nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je, prema desezoniziranim podacima, industrijska proizvodnja u travnju porasla za 1,2 posto u odnosu na ožujak, dok je u odnosu na travanj prošle godine potonula za 9,4 posto.

Najveći pad od studenog

To je najveći pad proizvodnje od studenoga 2009. godine, kada je potonula 9,9 posto i kada je domaće gospodarstvo bilo u dubokoj recesiji. To je i znatno veći pad nego što se očekivalo.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je u travnju industrija oslabila za 5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Svi su očekivali pad proizvodnje, i to u rasponu od 3 do 7,5 posto.

To je četvrti mjesec zaredom kako industrija slabi, a njezin je pad u travnju čak i ubrzan, s obzirom da je u ožujku aktivnost u industriji oslabila za 7,9 posto.

Uz slabu domaću potražnju, na industrijsku su se proizvodnju dodatno negativno odrazila nepovoljna kretanja u Europskoj uniji, odnosno slabija inozemna potražnja, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na podatke DZS-a.

Ne očekuje se poboljšanje

U travnju je na godišnjoj razini pala proizvodnja u svim područjima, a najviše je, 12,7 posto, potonula proizvodnja intermedijarnih proizvoda. S padom od 10,9 posto slijedi proizvodnja kapitalnih proizvoda, dok je proizvodnja energije oslabila za 7, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 6 posto. Najmanje je, 0,4 posto, skliznula proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju.

Usporavanje rasta gospodarstva Europske unije i nagomilani strukturni problemi domaće industrije, potpomognuti slabom domaćom potražnjom, odražavaju se na industrijsku proizvodnju, a osjetnije poboljšanje trendova ne očekujemo ni idućih mjeseci, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na podatke DZS-a.

Ukupno je u prva četiri mjeseca ove godine industrijska proizvodnja pala za 7,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. (Hina/jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox