Može li Ina oživjeti Zagrebačku burzu?

U fokusu ulagača danas će biti dionica Ine, kojom će se na Zagrebačkoj burzi ponovno početi trgovati nakon 7,5 mjeseci obustave, no pitanje je hoće li to potaknuti i šire tržište, s obzirom na loše signale sa svjetskih tržišta.

Letargija

Na domaćem tržištu prošloga tjedna trgovanje je bilo letargično, a Crobex indeksu ponovno je zaprijetio pad na najnižu razinu u zadnje dvije i pol godine jer gospodarske procjene za iduću godinu nisu ohrabrujuće, a ulagači s oprezom očekuju i prve fiskalne smjernice buduće vlade, ističe Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale. Na Wall Streetu je Dow Jones oslabio 2,7 posto, dok je S&P 500 potonuo 2,9, a Nasdaq indeks 3,5 posto.

Prilika za Mol?

Na domaćem tržištu, pak, najvažnija je vijest povratak dionice Ine u trgovanje nakon 7,5 mjeseci obustave. Naime, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga ukinula je privremenu obustavu trgovanja dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi, pa će se od danas ponovno trgovati Ininom dionicom.

MOL ima u ovome trenutku 49,02 posto dionica Ine, u državnom je vlasništvu 44,84 posto, mirovinski fondovi imaju 4,25 posto, dok je slobodnih dionica u prodaji svega otprilike 2 posto. Teoretski, mađarska kompanija danas bi mogla postati većinski vlasnik Ine, ističe Perić. Posljednjeg dana trgovanja dionicom Ine, 28. travnja, njezina je cijena iznosila 4.200 kuna.

Porast Crobexa

Dok s jedne strane vlada mišljenje da se s odlukom o ponovnom trgovanju dionicom Ine moglo pričekati do sastavljanja nove vlade, s druge strane, ovo je odlična vijest za naše uspavano tržište. Naime, Crobex se nalazi na najnižim razinama u 2,5 godina i zaista nam je trebala vijest koja će potaknuti trgovinu, smatra Perić.

Iako dionica Ine nije više obuhvaćena Crobex indeksom, Perić procjenjuje se da će ponovna trgovina njome pozitivno utjecati na cijelo tržište, pa stoga danas očekuje porast Crobexa. (Hina/jk)

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox