Na pomolu novi zakon: Dadilje će biti porezna olakšica

Zbog nedostatka mjesta bez vrtića svake godine ostane čak 5000 djece predškolske dobi, a najteže je roditeljima s bebama jer je za njih predviđeno samo 202 mjesta u svim vrtićima u državi.  Situacija bi se mogla promijeniti donošenjem Zakona o dadiljama, piše Večernji list.

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić dovršila je nacrt Zakona o dadiljama koji bi trebao pomoći svima bez baka- servisa, a koristi bi mogle imati i žene bez posla koje se žele prekvalificirati u ovo zanimanje i oni koji se tim poslom bave na crno.

Zakon o dadiljama će propisati koji su uvjeti da netko postane dadilja, što predstavlja posao dadilje, o koliko se djece maksimalno može brinuti i koje materijalne standarde mora zadovoljavati.

Uvjeti za dadilje

Tako će dadilja morati imati minimalno srednju školu općeg smjera i završen program edukacije koji je verificiralo Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, liječničku potvrdu o psihofizičkoj sposobnosti za rad s djecom, potvrdu o nekažnjavanju. Kako bi zadržala licencu dadilja će imati obvezu stručnog usavršavanja najmanje jednom godišnje

Dadilje bi se mogle baviti o maksimalno šestero djece predškolske dobi uključujući i vlastitu djecu. Cijena rada dadilja bila bi stvar njihovog dogovora s roditeljima, a roditeljima bi se dio naknade sufinancirao kroz porezne olakšice ili putem jedinca lokalne samouprave. Rad dadilja nadzirali bi obiteljski centri. (jk)

 

 

Izvor: Večernji list, 23. ožujka 2012.

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox