Na svjetskim burzama i dalje vlada optimizam

Na svjetskim su burzama cijene dionica porasle i drugi tjedan u ovoj godini, nastavljajući uspon iz lanjskog prosinca, što se zahvaljuje dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima američkih kompanija i ublažavanju strahovanja od dužničke krize u eurozoni.

 

Sedmi tjedan zaredom kako američki indeksi rastu

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna ojačao 1 posto, na 11.787 bodova, najvišu razinu u dvije i pol godine. S&P 500 skočio je 1,7 posto, na 1.293 boda, a Nasdaq indeks 1,9 posto, na 2.755 bodova.

 

Ublažavanje strahovanja od produbljivanja dužničke krize u eurozoni

Prošloga su tjedna Portugal, Španjolska i Italija plasirale na tržište milijarde eura vrijedne obveznice koje su privukle solidnu potražnju, pa su prinosi na njih bili manji nego što su mnogi očekivali. To pokazuje da ima ulagača koji su spremni investirati u dužničke vrijednosne papire tih članica eurozone, unatoč njihovim proračunskim problemima. Zahvaljujući tome, splasnula su strahovanja od dužničke krize, pa je tečaj eura prema dolaru ojačao 3,8 posto, što je njegov najveći tjedni skok od ožujka 2009. godine.

To je, pak, ulagače navelo na ulaganje u riskantnije investicije. Novac polagano napušta tržište obveznica i vraća se u dionice. Po prvi puta nakon tri godine doista možemo vidjeti odljev novca s tržišta obveznica - kaže Eric Marshall, direktor u fondu Hodges Capital Management.

 

Pozitivno je na tržište utjecao i dobar početak sezone objave poslovnih izvješća

Sve najveće kompanije i banke koje su prošloga tjedna objavile izvješća, od Alcoe i Intela do JPMorgan & Chasea, ostvarile su u posljednjem tromjesečju prošle godine bolje rezultate nego što se očekivalo. Među najvećim je dobitnicima bio bankarski sektor. Osim dobrih rezultata JPMorgana, rast cijena dionica banaka zahvaljuje se analitičarima Wells Farga koji su povećali preporuku za taj sektor, navodeći kao razlog pad kreditnih troškova uz istodobni rast kreditiranja. Ojačao je i energetski sektor jer je terminska cijena nafte, po prvi puta nakon 27 mjeseci, preskočila razinu od 91 dolara po barelu.

 

Makroekonomski podaci ukazuju na slabosti američkog gospodarstva

Prošloga je tjedna broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao za 35.000, na 445.000, što je iznad očekivanja analitičara i što je razočaralo ulagače koji su se nadali da je američko tržište rada čvrsto na putu oporavka.

Makroekonomski podaci nisu baš najbolji, no ulagači očekuju da će sezona objave poslovnih rezultata kompanija biti bolja nego što se predviđa, što podržava rast cijena dionica. Vidjet ćemo hoćemo li probiti iduće razine tehničkog otpora ili se odbiti od njih - kaže Jim Awad, direktor u tvrtki Zephyr Management.

 

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,30 posto, na 6.002 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,84 posto, na 7.075 bodova, a pariški CAC 3,05 posto, na 3.983 boda.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna oslabio 0,4 posto, na 10.499 bodova. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox