Na svjetskim burzama zavladao oprez

Unatoč dobrim poslovnim rezultatima većine američkih kompanija, na svjetskim su burzama vodeći indeksi prošloga tjedna pali jer su ulagači oprezni nakon dugotrajnog rasta cijena dionica, ali i zbog mogućeg daljnjeg zaoštravanja monetarne politike u Kini.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna ojačao 0,7 posto, na 11.871 bod, što je već osmi tjedan zaredom kako raste.

No, taj niz nisu uspjeli nastaviti ostali indeksi. S&P 500 pao je 0,8 posto, na 1.283 boda, a Nasdaq indeks 2,4 posto, na 2.689 bodova.

 

Većina američkih kompanija ostvarila bolje rezultate od očekivanih, podbacile banke

 Pozitivno su iznenadili Apple, Google, General Electric, IBM i mnoge druge kompanije. S druge strane, podbacile su banke. Dobit Goldman Sachsa u posljednjem lanjskom tromjesečju pala je za 53 posto zbog slabih rezultata u trgovanju i investicijskom bankarstvu, a podbacili su i rezultati Wells Farga. Bank of America, najveća američka banka, poslovala je u posljednjem lanjskom tromjesečju s gubitkom od 1,6 milijardi dolara, a svojim rezultatima razočarala je i Citigroup, treća po veličini američka banka. Stoga su cijene dionica većine banaka prošloga tjedna pale.

 

Banke su pod pritiskom jer ne zarađuju onoliko koliko se očekivalo. A s obzirom na snažan rast u posljednje vrijeme, trenutno ne rastu ni cijene dionica onih kompanija koje su ostvarile dobre poslovne rezultate. Možda je vrijeme za predah - kaže Paul Mendelsohn, strateg u tvrtki Windham Financial Services.

Uz bankarski, pod pritiskom je bio i tehnološki sektor. Tako je, primjerice, u petak cijena dionice Googlea pala za više od 2 posto, premda je najveći svjetski web pretraživač dan prije izvijestio o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Usporavanje rasta kineskog gospodarstva moglo bi bitno utjecat na cijenu sirovina

Kineske vlasti prošle su godine u nekoliko navrata povećale ključne kamate i stopu izdvajanja obvezne rezerve banaka kako bi suzbile inflaciju, koja jača zajedno s rastom gospodarstva i koja je dosegnula najviše razine u više od dvije godine. Zbog toga su prošloga tjedna pale cijene nafte i drugih sirovina, što je negativno utjecalo na dionice u energetskom i rudarskom sektoru.

 

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,77 posto, na 5.896 bodova, a frankfurtski DAX 0,19 posto, na 7.062 boda. No, pariški CAC ojačao je 0,85 posto, na 4.017 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna pao 2,1 posto, na 10.274 boda. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox