Najiščekivaniji IPO-i u 2022. uskoro stižu na tržište

Budući da se očekuje da će Porsche i Instacart objaviti svoje IPO-e prije kraja godine, Maxim Manturov, voditelj investicijskog savjetovanja u Freedom Finance Europe, istražuje zašto bi oba IPO-a trebala biti na vašem radaru.


Za razliku od 2021. godine, koju je obilježio procvat globalnog IPO tržišta, 2022. pokazuje relativno slabe rezultate u ovom segmentu usred visoke inflacije i stroge monetarne politike središnjih banaka. Ako pogledamo prvu polovicu ove godine, tvrtke koje su izašle na burzu u SAD-u prikupile su samo 6 % volumena u usporedbi s istim razdobljem 2021. godine.

Međutim, stvari bi mogle promijeniti dvije uzbudljive tvrtke koje planiraju pokrenuti inicijalnu javnu ponudu prije kraja godine – Porsche i Instacart. Zašto vrijedi staviti pažnju na ove tvrtke i kakvi su izgledi za njihove IPO-e, pronađite u nastavku.

Porsche

Europa čeka jedan od najvećih IPO-a u povijesti svoje najmoćnije ekonomije, Njemačke. Prema Bloombergu, Porsche, odjel sportskih automobila Volkswagena, planira inicijalnu javnu ponudu u četvrtom kvartalu ove godine. Prema preliminarnim predviđanjima, tvrtka bi mogla doseći granicu od 90 milijardi eura.

Međutim, određeni međunarodni događaji utječu na najavu. Rat u Ukrajini doveo je do zastoja u Volkswagenovim tvornicama zbog nedostatka sirovina za proizvodnju komponenti. Glavni financijski direktor Porsche SE-a Johannes Lattwein rekao je da bi to “potencijalno moglo utjecati na uvrštenje” Porschea.

S druge strane, Volkswagen treba značajna dodatna sredstva kako bi ubrzao svoje planove za električna vozila. Do 2035. svi novi automobili u EU moraju biti ugljično neutralni. Kritičniji čimbenik je, međutim, da je globalni lider na tržištu električnih automobila Tesla nedavno otvorio Gigafactory u Berlinu, koje je Volkswagenovo matično tržište. Imajući sve ovo na umu, Porsche IPO ima čvrste razloge za to da u bliskoj budućnosti postane stvarnost.

Porsche se ponekad naziva draguljem u kruni Volkswagen grupe. I to uopće ne čudi. U 2021. Porsche je ostvario samo 3,5 posto prodaje grupe, s operativnom dobiti od 26,2 posto ukupne operativne dobiti grupe. Kao što vidimo, tvrtka ne samo da je nastavila s radom nakon pandemije 2020. godine, već se uspjela oporaviti i nadmašiti rezultate iz 2019. godine.

Malo se tvrtki može pohvaliti takvim brojkama. Osim toga, marka Porsche povezuje se s luksuzom i izvrsnošću te se mnogi ljudi žele osjećati kao pripadnici takvih vrijednosti. Ova dva čimbenika doprinijet će velikoj potražnji za vrijednosnim papirima tvrtke tijekom javne ponude.

Važna je struktura budućeg plasmana. Očekuje se da će redovne dionice i povlaštene dionice biti izdane u isto vrijeme. Redovne dionice neće biti uvrštene, ali će ostati u vlasništvu Volkswagena i Porsche Automobil Holdinga SE. Do 25 % povlaštenih dionica bit će ponuđeno u IPO-u. Iako povlaštene dionice ne daju pravo glasa, njihovi vlasnici imaju prednost pri primanju dividendi, kao i u slučaju likvidacije društva.

Nemogućnost stjecanja kontrole nad tvrtkom mogla bi Investideai u Porscheu učiniti neprivlačnom za institucionalne ulagače. Međutim, od toga bi profitirali mali ulagači koji bi zbog oslabljene potražnje mogli kupovati dionice uz relativan popust.

Instacart

Još jedna obećavajuća tvrtka je unicorn Instacart, servis za dostavu hrane osnovan 2012. godine. Instacart je, kao i sve dostavne službe, bio na dobitku zbog pandemije COVID-19. U travnju 2020. tvrtka je zabilježila prvu mjesečnu dobit od 10 milijuna dolara, a broj aktivnih kupaca do kraja godine porastao je za 75 posto, s 5,5 milijuna na 9,6 milijuna. U 2021. godini prihodi tvrtke i broj kupaca kojima se dostavljaju njezini proizvodi porasli su za 20 % na 1,8 milijardi dolara, odnosno na 600 000 kupaca. Dolje je prikazan pregled ovih metrika u posljednje tri godine.

Prošle je godine Instacart prikupio 265 milijuna dolara sredstava s procjenom od 39 milijardi dolara. U ožujku ove godine procjena je pala za gotovo 40 % na 24 milijarde dolara zbog rasprodaje u tehnološkom sektoru.

Tvrtka je predala povjerljivi nalog za inicijalnu javnu ponudu u svibnju ove godine. Očekuje se da će se održati prije kraja godine. Mnogi čekaju Instacartove IPO-e na tržište jer ju smatraju jednom od najperspektivnijih tvrtki u segmentu dostave hrane. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox