Najštedljiviji proračun Španjolske od pada Francova režima

Španjolska vlada planira ostvariti uštede veće od 27 milijardi eura u prijedlogu proračuna za 2012. godinu i to putem korporativnih poreza, zamrzavanja plaća državnih službenika i smanjenja izdvajanja za ministarstva, rekla je zamjenica španjolskog premijera Soraya Saenz de Santamira.

Proračunom za 2012. predviđa se smanjenje državnih izdvajanja za ministarstva za 16,9 posto u ovoj godini, kazala je zamjenica premijera."Izdvajanja za ministarstva u prosjeku će biti smanjena za 16,9 posto. Uštede će biti veće od 27 milijardi eura, a bit će ostvarene kroz prilagodbe na prihodovnoj i rashodovnoj strani. Ova vlada neće podići porez na dodanu vrijednost (PDV), ali poziva da se učini dodatni napor na području korporativnih poreza, kazala je.

Španjolski premijer Mariano Rajoy kazao je da će proračunski manjak ove godine smanjiti na 5,3 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), s 8,5 posto BDP-a u prošloj godini.

Ministar financija u španjolskoj vladi Cristobal Montoro, pak, istaknuo je da je to najštedljivi prijedlog proračuna otkad je Španjolska uvela demokraciju 1977. godine nakon smrti diktatora Francisca Franca.

Prijedlog proračuna u utorak će biti poslan u parlament, a procjenjuje se da bi mogao biti usvojen u lipnju. (Hina/jk)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox