Najveći rast dionica od 2007.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica skočile na najviše razine u gotovo pet godina jer je američka središnja banka Fed najavila agresivan plan kupnje obveznica kako bi potaknula rast gospodarstva i smanjila nezaposlenost.

Dow Jones indeks ojačao je 206 bodova, ili 1,55 posto, na 13.333 boda, dok je S&P 500 skočio 1,63 posto, na 1.459 bodova, a Nasdaq indeks 1,33 posto, na 3.155 bodova. Za Dow Jones i S&P 500 indeks to su najviše razine od prosinca 2007., a za Nasdaq od studenoga 2000. godine. Nakon dvodnevne sjednice, Fed je u četvrtak najavio dugo očekivani treći krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike, tzv. QE3. Ubuduće će mjesečno otkupljivati 40 milijardi dolara vrijedne obveznice s hipotekarnim jamstvima sve dok stopa nezaposlenosti, koja iznosi 8,1 posto, značajnije ne padne.

Nezaposlenost najveći problem

Zaposlenost i dalje zabrinjava. Gospodarstvo se umjereno oporavlja, no nedovoljno brzo da bi stopa nezaposlenosti znatnije pala, kazao je predsjednik Feda Ben Bernanke na konferenciji za novinare. Fed je također poručio da će ključne kamatne stope zadržati na rekordno niskim razinama od oko nula posto sve do sredine 2015. godine, čime je produžio prvotni rok koji je postavio do kraja 2014. godine. Glavni je cilj američke središnje banke zadržati dugoročne kamate, posebice one na tržištu nekretnina, niskima kako bi potaknula potrošnju, a time i rast gospodarstva i zaposlenosti.

Fed se odlučio za najbolju moguću politiku u ovoj situaciji, nastojeći potaknuti cijene imovine, a spriječiti rast cijena roba i energenata kako bi inflaciju zadržao pod kontrolom. Kupnja hipotekarnih obveznica pozitivno će utjecati na tržište nekretnina i potrošače općenito, pa bi to doista trebalo stabilizirati gospodarstvo, kaže Tim Ghriskey, direktor u fondu Solaris Asset Management.

Porasle cijene na burzi, a najbolje prošla dionica Applea

Novi plan Feda nadmašio je očekivanja ulagača jer se ostavlja mogućnost prilagodbe politika i nije vremenski ograničen. Stoga su cijene dionica jučer snažno porasle, premda se već dulje vrijeme očekivalo novo labavljenje monetarne politike, pa je dio analitičara tvrdio da je takav potez Feda već ugrađen u cijene dionica. Najviše su, 2,5 posto, skočile cijene dionica u sektorima koji su najosjetljiviji na kretanja u gospodarstvu, kao što su financijski i rudarski. Mnogi su sumnjali da će Fed uvesti nove poticajne mjere, pa je puno novca bilo izvan tržišta. No, sada su ti ulagači morali reagirati brzo kako ne bi propustili nastavak uspona cijena dionica, kaže Ron Rowland, predsjednik u fondu Capital Cities Asset Management.

Na optimizam ulagača ukazuje iznadprosječan obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 8,14 milijardi dionica, dok je lani prosječan dnevni obujam iznosio 7,8 milijardi. Među najvećim je dobitnicima jučer bila i dionica Applea. Zahvaljujući procjenama analitičara da bi prodaja novo predstavljenog iPhonea5 u prvom tjednu mogla biti dvostruko veća od prodaje prethodnih modela, cijena dionice najveće svjetske kompanije po tržišnoj kapitalizaciji porasla je gotovo 2 posto, dosegnuvši rekordnih 683 dolara.

Poskupila je i većina drugih dionica, pa je na Wall Streetu odnos između dionica koje su dobile i onih koje su izgubile na vrijednosti jučer iznosio 4 naprema 1. No, kako je Fedova odluka o daljnjim poticajnim mjerama objavljena nakon zatvaranja europskih burzi, na većini njih burzovni su indeksi jučer završili u minusu. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,45 posto, na 7.310 bodova, a pariški CAC 1,18 posto, na 3.502 boda. Londonski FTSE ojačao je, pak, 0,65 posto, na 5.819 bodova. (Hina/HT)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox