Najveći tjedni skok svjetskih burzi od ožujka 2009.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna zabilježile najveći tjedni rast od 2009. godine, što se zahvaljuje koordiniranoj pomoći najvećih svjetskih središnjih banaka europskom financijskom sustavu, kao i nadi ulagača u odlučnije mjere za suzbijanje dužničke krize.

 

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna ojačao 7 posto, na 12.019 bodova, dok je S&P 500 skočio 7,4 posto, na 1.244 boda, a Nasdaq indeks 7,6 posto, na 2.626 bodova, što je njihov najveći tjedni skok još od ožujka 2009. godine.

Najviše su, više od 4 posto, cijene dionica skočile prošle srijede, nakon što su sasvim neočekivano središnje banke eurozone, SAD-a, Britanije, Kanade, Japana i Švicarske zajednički priopćile da će za pola postotnog boda sniziti cijenu dolarskih kredita bankama.

 

Povećanje likvidnosti

Monetarne vlasti najvećih svjetskih gospodarstava najavile su i druge mjere koje bi bankama, prvenstveno europskima, trebale osigurati pristup gotovini u bilo kojoj valuti, a glavni je cilj tih mjera osigurati likvidnost u svjetskom financijskom sustavu.

To je izazvalo euforiju na tržištima jer je smanjen rizik od prerastanja europske dužničke krize u kreditnu krizu cjelokupnog globalnog financijskog sustava, nalik onoj iz 2008. godine, kada je propala američka investicijska banka Lehman Brothers.

Ovom, rijetko viđenom koordiniranom akcijom najmoćnije središnje banke svijeta poručile su da neće doći do pomanjkanja likvidnosti. Poručile su i da su naučile lekciju iz 2008. godine: više neće poduzimati male, postupne korake, nego odlučne, uvjerljive poteze - kaže David Kotok, predsjednik tvrtke Cumberland Advisors.

 

Tek se očekuju odlučnije mjere

Unatoč euforiji na tržištima, analitičari upozoravaju da time nisu riješeni problemi s kojima su suočene prezadužene članice eurozone, kao što su Italija, Španjolska, Grčka i mnoge druge. Ovom akcijom središnje su banke samo 'kupile' dodatno vrijeme europskim političarima za rješavanje dužničke krize.

Ovo je kratkoročno rješenje. Središnje su banke kupile vrijeme i u određenoj mjeri smanjile pritisak na političare. No, ako po pitanju dužničke krize ništa ne bude poduzeto u idućih tjedan dana, ovi će dobici nestati - kaže Jack Ablin, direktor u Harris Private banci.

Zbog toga se ulagače nadaju da će idućega tjedna na summitu EU-a europski čelnici poduzeti odlučnije mjere za suzbijanje dužničke krize.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 7,5 posto, na 5.552 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 10,7 posto, na 6.080 bodova, a pariški CAC 10,8 posto, na 3.164 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 5,9 posto, na 8.643 boda, što je njegov najveći tjedni skok u dvije godine. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox