Najviše porasle cijene stanovanja, vode, energije, plina i goriva

U svibnju su potrošačke cijene u Hrvatskoj bile veće za 3,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je najviša stopa inflacije u više od tri godine, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Prema podacima DZS-a, u svibnju su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosjeku bile više u odnosu na travanj za 1,7 posto, dok su u odnosu na svibanj prošle godine porasle za 3,9 posto.

To predstavlja daljnje jačanje inflacije, s obzirom da je u travnju iznosila 2,6 posto na godišnjoj razini. To je ujedno i najviša razina inflacije od travnja 2009. godine, kada je također iznosila 3,9 posto.

U svibnju je nastavljeno intenziviranje rasta potrošačkih cijena u skladu s poskupljenjem električne energije i plina u svibnju te povećanjem stope PDV-a u ožujku. U odnosu na travanj, rastu cijena najviše su pridonijele cijene električne energije i plina, koje su porasle za 19,8, odnosno za 22 posto, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na podatke DZS-a. U svibnju su u odnosu na travanj cijene dobara porasle za 2,0, a cijene usluga za 0,6 posto.

Nastavak trenda

Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, u svibnju su u odnosu na travanj najviše porasle cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, koje su u prosjeku više za 9,6 posto, ponajviše zbog rasta cijena električne energije i prirodnog plina.

Povećanje stope PDV-a te poskupljenje električne energije i plina bit će do kraja godine vidljivo u godišnjim stopama rasta potrošačkih cijena. Iako je u prvih pet mjeseci prosječan rast potrošačkih cijena iznosio 2,2 posto, za cijelu godinu očekujemo prosječnu godišnju stopu inflacije od oko 3 posto, zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria. (Hina/jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox