Napredak u rješavanju dužničke krize potaknuo svjetske burze

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle, pri čemu je američki S&P indeks zabilježio najveći tjedni skok od početka srpnja, jer je ulagače ohrabrio napredak u rješavanju dužničke krize u eurozoni.

 

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 4,7 posto, na 11.509 bodova, dok je S&P 500 skočio 5,4 posto, na 1.216 bodova, a Nasdaq indeks 6,3 posto, na 2.622 boda. Snažan tjedni rast cijena dionica zahvaljuje se napretku u rješavanju dužničke krize u eurozoni, a posebice najavi koordinirane akcije najvećih središnjih banaka u svijetu.

 

Dolarski krediti

Zbog zabrinutosti da bi otežan pristup europskih banaka dolarskim kreditima mogao izazvati zastoj na tržištima novca, kao što se to dogodilo tijekom financijske krize 2008. godine, Europska središnja banka najavila je u četvrtak da će u suradnji sa središnjim bankama SAD-a, Britanije, Japana i Švicarske, europskom bankarskom sustavu osigurati dovoljno dolarskih kredita.

Ovim potezom EU, Međunarodni monetarni fond i industrijske zemlje pokušavaju uvjeriti tržište da će euro opstati, da se eurozona neće raspasti te da će Grčka vjerojatno izbjeći bankrot - kaže Peter Cardillo, analitičar u tvrtki Rockwell Global Capital.

 

Italija - prihvaćene mjere štednje

Dobre vijesti stigle su i iz Italije, gdje je parlament prihvatio vladin prijedlog proračunske štednje od 54 milijarde eura, što je ublažilo strahovanja da bi dužnička kriza mogla zahvatiti i treće po veličini europsko gospodarstvo.

Ulagači su se nadali da će i u petak na sastanku u Poljskoj ministri financija Europske unije najaviti daljnje korake u rješavanju krize. Američki ministar financija pozvao je europske kolege da osnaže fond za financijsku pomoć i konačno pronađu 'zajednički jezik', no europski ministri odgodili su donošenje odluke o novoj pomoći Grčkoj za listopad.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE indeks porastao je 2,9 posto, na 5.368 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 7,4 posto, na 5.573 boda, a pariški CAC 1,9 posto, na 3.031 bod.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 1,4 posto, na 8.864 boda. (Hina/dk)

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox