Ne mogu vraćati kredite: Bankrotiralo 4.000 građana

Tečaj franka svojim rastom već neko vrijeme ne prestaje zabrinjavati sve dužnike koji imaju kredite u „švicarcima“. Prije četiri godine kada je započeo bum cijena nekretnina, franak je iznosio 4,39 kuna, a danas iznosi čak 6,41 kunu, piše Večernji list.

Tri četvrtine svih kredita u Hrvatskoj vezano je uz deviznu klauzulu, a od toga je 83 posto kredita u eurima, a 16 posto u švicarskim francima. Od toga je 80 posto svih kredita u francima potrošeno na kupnju stana.

Ekonomist Željko Lovrinčević kaže da će se franak zadržati na visokim razinama sve dok se euro bude ljuljao.

U Hrvatskoj narodnoj banci kažu da je 31. ožujka 2011. udio loših stambenih kredita u francima iznosio 6 posto, a u eurima 3,1 posto. Odnosno, građani su prestali vraćati 1,6 milijardi kuna kredita vezanih uz švicarski franak i oko 900 milijuna kuna vezanih uz euro. Iako HNB ne navodi točan broj, iz podataka komercijalnih banaka  po kojima je prosječan kredit iznosio oko 100.000 franaka, zaključuje se da oko 3 tisuće građana zaduženih u francima i oko tisuću onih zaduženih u eurima ne vraćaju kredite.

Na ovakvu situaciju banke su zasad reagirale laganim smanjenjem kamatnih stopa, a pristale su i na produljenje otplate kredita u francima na 40 godina i 75 godina života, no za tu mjeru nema velikog interesa građana. (jk)

 

 

 

Izvor: Večernji list, 18. srpnja 2011.

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox