Neočekivani pad švicarskog BDP-a u drugom tromjesečju

Švicarsko gospodarstvo neočekivano se smanjilo u drugom tromjesečju zbog slabije domaće potražnje i vanjske trgovine, pokazali su službeni podaci objavljeni u utorak.

Realni bruto domaći proizvod pao je u drugom tromjesečju za 0,1 posto, nakon što je u prvom tromjesečju porastao za naniže revidiranih 0,5 posto, objavilo je ministarstvo gospodarstva. Ekonomisti su prognozirali rast za 0,2 posto.

To je prvi pad gospodarskih aktivnosti od trećeg tromjesečja 2011. Na godišnjoj razini gospodarski rast više je nego prepolovljen u drugom tromjesečju, na 0,5 posto, s 1,2 posto koliko je iznosio u prva tri mjeseca ove godine.

Osobna potrošnja porasla je u drugom tromjesečju za 0,3 posto, usporivši u odnosu na prvo tromjesečje kada je porasla za 0,9 posto. Državna potrošnja istodobno je povećana za jedan posto, nakon što je u prethodnom tromjesečju smanjena za 0,4 posto.

Izvoz roba i usluga negativno je utjecao na BDP. Tako je izvoz roba, uz izuzetak onih luksuznih, pao za 0,7 posto, dok je uvoz kliznuo za 0,5 posto, odražavajući prvenstveno slab uvoz automobila.

Domaća potražnja istodobno se smanjila za 0,2 posto. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox