Nestlé hladi alpskim snijegom rashladne sisteme

Nestlé žitarice, u vlasništvu Nestléa i General Millsa, dobile su platinasti LEED certifikat za inovacijski centar u Švicarskom Orbeu.  Centar koristi otopljeni alspski snijeg za rashladne sisteme, a više od 50.000 galona kišnice koristi se za navodnjavanje i snitarne jedinice.

Vijeće SAD-a za zelenu gradnju dodijelio je platinasti certifikat zgradi u Orbeu, odlučivši da zadovoljava svih pet uvjeta koji se moraju ispuniti kako bi najviša razina LEED-a bila dodijeljena. Zgrade sa platinastim certifikatom su visoko energetski i resursno učinkovite, nude natprosječnu udobnost korisnicima zgrade te dramatično umanjuju emisije ugljičnog-dioksida.

Ovaj inovacijski centar koristi otopljeni alpski snijeg za rashladne sisteme, čime je potrošnja energije smanjena za trećinu, a više od 50.000 galona sakupljene kišnice koristi se za navodnjavanje i sanitarne jedinice. Kao dodatni izvor topline, za grijanje se koristi para koja se dobiva prženjem kave. Ovakva gradnja predstavlja najbolji primjer međusobnog nadopunjavanja održivosti i inovacije.

Nestléove tvornice diljem svijeta mogu se pohvaliti LEED certifikatima. Prošli mjesec Nestlé Waters America dobila je deseti zlatni LEED certifikat u SAD-u. Tvornica Nestlé  Purina PetCare u Arizoni pomoću 1.900 solarnih ploča konvertira sunčeve zrake u obnovljivu energiju te godišnje umanji emisiju stakleničkih plinova koja je ekvivalentna količini koju proizvede 88 automobila godišnje U 21 tvornici u kojoj se proizvodi Nescafe potrošena zrna kave recikliraju se u posebnom bojleru te, zajedno sa piljevinom i kokosovim ljuskama, stvaraju obnovljivu energiju. Rezultat ove prakse je smanjenje upotrebe nafte za dvije trećine. (PS/HT)

 

 

Foto: www.financialreport.info

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox