Neživotna osiguranja pala za 2 posto, životna porasla za 2,2 posto

Osiguravajuća društva u Hrvatskoj, njih 27, u sedam mjeseci ove godine zaračunala su ukupnu bruto premiju u iznosu od 5,62 milijarde kuna, što je jedan posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju kumulativni podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).

Po podacima HUO-a, u skupini neživotnih osiguranja zaračunata bruto premija krajem srpnja iznosila je 4,26 milijardi kuna, što je u odnosu na isto razdoblje lani pad za dva posto, dok je kod životnih osiguranja zaračunata premija porasla za 2,2 posto, na 1,36 milijardi kuna.

U skupini neživotnih osiguranja najzastupljenija su osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila sa zaračunatom bruto premijom u iznosu od 1,8 milijardi kuna, što je 1,1 posto više nego u sedam mjeseci prošle godine.

Kod životnih osiguranja najveći udjel ima klasično životno osiguranje koje bilježi porast zaračunate premije za 2,2 posto, na oko 1,2 milijarde kuna.

Croatia osiguranje na čelu

Među osiguravajućim društvima prvo mjesto na tržištu zadržalo je Croatia osiguranje s ukupnom zaračunatom bruto premijom od 1,86 milijardi kuna, što je pad za 3,4 posto u odnosu na lanjskih sedam mjeseci. To se odrazilo i na pad tržišnog udjela Croatia osiguranja, s lanjskih 33,84 posto, na 33,02 posto krajem srpnja ove godine.

Drugo mjesto na hrvatskom tržištu osiguranja i nadalje ima Allianz Zagreb koji sa zaračunatom bruto premijom od 685,7 milijuna kuna u odnosu na kraj srpnja prošle godine bilježi porast premije za 9,1 posto. Allianz bilježi i rast tržišnog udjela, s 11,05 posto krajem srpnja prošle godine, na 12,18 posto krajem ovogodišnjeg srpnja.

Treći Euroherc zabilježio je pad zaračunate bruto premije od 2,8 posto, na 560,8 milijuna kuna, te pad tržišnog udjela s 10,15 posto, na 9,97 posto.

Pad zaračunate premije zabilježilo je i Jadransko osiguranje i to za 2,2 posto, na 369,6 milijuna kuna, pa tržišni udio tog osiguravatelja iznosi 6,57 posto.

Peto mjesto na hrvatskom tržištu osiguranja s udjelom od 4,35 posto zauzima Kvarner VIG koji bilježi i najveći pad zaračunate bruto premije, za 10,1 posto, na 244,7 milijuna kuna. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox