Nijemci u pohodu na gastarbajterske mirovine

Ministarstvo financija objavilo je na svojim web stranicama da se, sukladno odredbama članka 18. Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke, mirovine koje su isplaćene putem zakonskog socijalnog osiguranja mogu oporezivati u Njemačkoj.

Slijedom toga, mirovine koje u Njemačkoj ostvare umirovljenici-hrvatski rezidenti, podložne su ograničenoj poreznoj obvezi u Njemačkoj.

Od 2005. godine, navedene mirovine koje su ostvarene od zakonskog socijalnog osiguranja smatraju se dohotkom s izvorom u Njemačkoj.

Pravna posljedica u pogledu izmjena njemačkoj sustava oporezivanja mirovina stupila je na snagu 1. siječnja 2005. Od tog datuma, mirovine koje su ostvarene od zakonskog socijalnog osiguranja podložne su oporezivanju s odgodom, napominju iz Ministarstva financija.

Navedeno znači, pojašnjava se, da postotak mirovine koji je podložan oporezivanju ovisi o godini u kojoj ostvarivanje mirovine započne. Godine 2005. ono iznosi 50 posto iznosa mirovine, a navedeni postotak se povećava za 2 postotna boda svake godine, sve dok ne dosegne 100 posto za sve umirovljenike 2040. godine.

Stoga, oporeziv dio mirovine koji je isplaćen umirovljenicima koji su započeli sa primanjem mirovina iz Njemačke ili već primaju mirovine 2005. godine iznosi 50 posto.

Kako do olakšica

Sukladno njemačkom poreznom sustavu, moguće je ipak da porezni obveznici ostvare pravo na navedene porezne odbitke, te ostvare smanjenje svog poreznog tereta, podnoseći poreznu prijavu za neograničenu poreznu obvezu. Uvjet za podnošenje neograničene porezne prijave jest da najmanje 90 posto dohotka koji je porezni obveznik ostvario u kalendarskoj godini podliježe njemačkom porezu na dohodak ili da dohodak koji ne podliježe njemačkom porezu na dohodak na prelazi iznos od 6.136 eura u godini 2005. do 2007. g., 7.664 eura u 2008. godini, 7.834 eura u 2009. ili 8.004 eura u 2010. godini.

Iznos dohotka koji ne podliježe njemačkom porezu na dohodak mora biti potvrđen na obrascu "non-EU/EEA potvrda" od strane inozemne porezne uprave.

Više informacija i obrasce možete pronaći ovdje. (Hina/jh)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox